Az INTERFERNCIÁK második napja

Az INTERFERNCIÁK második napja

A fesztivál második napja a TIFF Házban kezdődött délelőtt 10 órakor. Tompa Gábor fesztiváligazgató és Visky András művészeti igazgató A velencei kalmár című előadás alkotóival beszélgetett. Ilan Ronen, a Habima Nemzeti Színház igazgatója, a szóban forgó előadás rendezője, az Európai Színházi Unió elnöke először a Habimáról beszélt, történetéről, társulatáról. Szó esett a darab izraeli fogadtatásáról, a héber fordításról, a próbafolyamatról, és sok más témáról is.

Ezt követően, 11 órától A nép ellensége került terítékre ugyanott. Geroge Banu színházkritikus, az Interferenciák művészeti tanácsadója a Verespatak-jelenséggel összefüggésben tartott egy beszélgetésindítót, majd a többi résztvevő (Ștefana Pop-Curșeu, a Kolozsvári Nemzeti Színház művészeti igazgatója, Ioan Pop-Curșeu, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense és Cornel Vîlcu publicista, a BBTE docense) beszélt ugyanehhez a témához való saját viszonyáról. A kérdező feladatát Tompa Gábor és Visky András látta el. „Nem hiszem, hogy a színházzal meg lehet változtatni a világot”, kezdte Thomas Ostermeier, az előadás rendezője, a Schaubühne am Lehniner Platz igazgatója. Ennek megfelelően az előadás nem kiáltvány, hanem vallomás. A rendező fontos döntéseként értékelte, hogy a Stockmann házaspár 35 év körüli az előadásban, ez az ő generációja, ennek a generációnak a skizofrén politikai attitűdjére reflektál többet között a rendezés. Politikumról, dramaturgiáról, Stockmann beszédéről, a dalválasztásról is szó esett, a beszélgetésbe a közönség is bekapcsolódott.

15 órától, szintén a TIFF Házban, Robert Sturm tartott rövid előadást a Pina Bausch életművéből keresztmetszetet adó vetítéssorozat felvezetőjeként. Sturm, Bausch egykori munkatársa, felvázolta a koreográfus életművét, előadásrészleteket vetített, köztük igazi ritkaságokat is. A Bausch-vetítések sora az 1978-as Café Müllerrel kezdődött.

Délután 17 órától a Habima A velencei kalmárt játszotta a stúdióteremben, 20 órától a Schaubühne A nép ellenségét a nagyteremben. Mindkét előadás teltházas volt. A napot „balkan-teatro-disco” zárta, vagyis a sZempöl Offchestra.

Fotó: Biró István