Az Igazi Vadnyugat keresése az Andrei Mureşanu Színház társulatával Csíkszeredában

Az Igazi Vadnyugat keresése az Andrei Mureşanu Színház társulatával Csíkszeredában

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház, május 18-án, pénteken 19 órától a True West című előadását játssza a Csíki Játékszínben. A román nyelvű előadásra érvényes a Luceafărul bérlet, ugyanakkor a fennmaradó helyekre jegyet is lehet váltani. Helyfoglalásra a 0266-314472-es telefonszámon van lehetőség.

A legendás amerikai színész és drámaíró Sam Shepard talán legjobb darabja Ture West/ Igazi vadnyugat látható az Andrei Muresanu Színház előadásában. Egy olyan szövegről van szó, mely erőteljesen tükrözi a művész Sam Shepard ellentmondásosságát: a True West-ben felfedezhetjük a rebellis Sam Shepardot, aki Bob Dylan-nal járta keresztül-kasul Amerikát, egy rock’n’roll együttes dobosaként, az elveszett Sam-et, aki alkoholproblémákkal küzdött, ugyanakkor azt a művészt, aki felejthetetlen filmekben játszott, több filmet rendezett, több mint 50 színdarabot írt, melyeket a világ minden táján játszanak. Most ez a Sam Shepard érkezett Sepsiszentgyörgyre, Vlad Massaci rendező jóvoltából, aki szükségét látta visszatérni az Igazi Vadnyugathoz, mellyel kísérletezett már 2011-ben a marosvásárhelyi TEATRU74 színpadán.

Ahogy nagyon sokszor előfordul, amikor egy rendező egy igazán értékes szöveggel találkozik, Vlad Massaci is úgy érezte az első színpadra vitel után, hogy még nagyon sok mondanivalója van. A kérdés csupán az volt, hol és kivel induljon el erre a robbanékony és háborgó útra önmagunk kettőssége körül. Egy olyan útra, melyet a True West darab két főhőse, testvérpárra, Lee és Austin nyit számunkra, egy olyan történettel, amely 1980 óta, mikor megjelent Sam Sheppard darabja, számlálhatatlan módon került színpadra, különböző nyelveken híres és kevésbé híres színészek előadásában,. A darabbal való első találkozása után, Vlad Massacci tudta, ahhoz, hogy színpadra álmodja azt a világot, melyet Sam Shepard folyamatosan keresett: egy olyan világot, melynek a nézői egy igazi történet felfedezésének élményét élik, igaziét, mint az élet, egy olyan csapatra van szüksége, amely a keresés, a kísérletezés „megszállottja”.

„Gondoljátok, hogy napjainkban érvényes lehet még egy igazi western? Egy igazi, akár az élet maga?” – kérdezi Lee, az irigyelt Austin fivére. Az ok nélkül lázadó kérdése ez, a mindenkori elmagányosodok és kiengesztelhetetlenek kérdése, akik folyamatosan arra keresnek választ: mit jelent igazán élni? Az Igazi vadnyugatról szóló film, melynek a forgatókönyvét próbálja írni a két fivér, Lee és Austin: saját magukról szól, két sivatagban eltévedtről, akik egymást követik, anélkül, hogy tudnák, hogy ki is kezdte el követni a másikat, és mindketten félnek: félnek, hogy egyikük sem tudta megvalósítani az álmait, mindkettő a semmi közepén tévelyeg és nem találják az utat a megálmodott igazi élet felé.

Fordította: Gabriel Spahiu, Cristian Juncu 

Rendező : Vlad Massaci

Díszlet: Irina Chirilă

Zene: Luiza Zan                                                                                                              

Játsszák : Sebastian Marina, Ion Fiscuteanu Jr., Daniel Rizea, Mona Codreanu, Andreas Marina, Matei Popa