Az évad utolsó bemutatója a TAM-ban

Az évad utolsó bemutatója a TAM-ban

Az Andrei Muresanu Színház a 2022-2023-as évadot a Chuck Palahniuk négy szövege alapján készült, Chuck Palahniuk rendezte Hogyan házasodott meg a majom, szerzett otthont és találta meg a boldogságot Orlandóban című mockumentary bemutatójával zárja, amelyet Dragoș Alexandru Mușoiu rendezett.

A rendező által a produkcióhoz kiválasztott történetek kollázsa egy aktuális témát állít előtérbe, a banális élet szégyenét és a siker utáni rohanást, amelybe a mai ember belebonyolódik. A közönség felfedezheti, mi a közös egy túlszőke szőkében, egy lábmasszőrben, egy egykori gyereksztárban és egy kommunikációból diplomázott majomban. Négy megrázó történet egymásutánjában a nézőket felváltva vezetik be egy reggeli teleshopping műsor kulisszái mögé, a slágerlistás sajtócikkek mögötti bűnözési zónába, a reflexológia sötét oldalára és a vállalati világ hierarchikus rendszerébe.

„Négy látványosan transzgresszív történetről van szó, amelyek egy kicsit feszegetnek bizonyos társadalmilag és erkölcsileg elfogadott határokat, abban az értelemben, hogy egy kicsit túllépnek a közönség által elfogadott határokon. Úgy tűnt számomra, hogy ezek a történetek együttesen a siker eszméjéről szólnak, a siker elérésének megszállottságáról, bármit is jelentsen ez – mert a sikert mindannyiunk számára teljesen másképp határozzuk meg -, arról az árról, amit hajlandóak vagyunk megfizetni a sikerért, vagy arról az árról, amit végül megfizetünk. A színpadi ábrázolás mocumentary formájú formulája, a fikció, amely dokumentarista formában mutatja be a dolgokat, mintha azok valósak lennének, még jobban kihozza az előadás üzenetét. Fontos, hogy a történetek középpontjában a valóság érzése álljon, mert rengeteg részlet van, amelyek bár fiktívek, mégis a dokumentumfilmek biztonságával és pontosságával íródnak. Ez az egész játék a látszattal, a különbség a képernyőn látottak és a valóságban történtek között, rengeteg humort hordoz magában” – mondja Dragoș Alexandru Mușoiu rendező, aki a műsor egyik sokatmondó sorát idézi: „A legtisztább elégtétel az, amikor az általunk csodált vagy irigyelt emberek ráfáznak”.

A Hogyan házasodott meg a majom, szerzett otthont és találta meg a boldogságot Orlandóban című előadás tükröt tart frusztráló valóságunk elé, arra kényszerítve minket, hogy elgondolkodjunk saját tetteinken és törekvéseinken.  „Ebben az előadásban olyan történetekkel szembesülünk, amelyek reményeim szerint úgy hatnak a közönségre, mint rám az olvasópróbán, amelyek nemcsak kielégítik a történet, a cselekmény, a fordulatok iránti igényt, hanem néha túlmutatnak azon a határon, amit a közönség a színpadon el tud viselni. Azt hiszem, fontos, hogy egy kicsit megnézzük, hogyan fogadjuk a történeteket, és hogyan fogadjuk, különösen a nem könnyen emészthető történeteket, a közös tanúságtétel kontextusában – mert egy dolog olvasni, és egy másik dolog előadást nézni. Bizonyos típusú történeteket sokkal szívesebben fogyasztunk el intimitásban, mint amikor egy csoportban vagyunk a színházban. És szeretném, ha az emberek egy kicsit megkérdőjeleznék a siker eszméjét, amellyel nap mint nap parádézunk, és amelyre mindannyian törekszünk. Vagyis valóban felteszik maguknak a kérdést, hogy mi ez a siker, hogyan számszerűsíthető, kinek a boldogságát hozza, és hogy megéri-e azt az árat, amit néha hajlandóak vagyunk fizetni, illuzórikus-e, vagy valami elérhető, valami kézzelfogható” – mondja a rendező.

Az előadás előbemutatójára június 27-én kerül sor, amelyet június 28-án, szerdán követ a bemutató.

A szereposztásban Costi Apostol, Ioana-Alexandrina Costea, Oana Jipa, ifjabb Ion Fiscuteanu, Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Mădălina Mușat, Camelia Paraschiv, Anca Pitaru, Iulian Trăistaru játszik. A díszletet Cosmin Stanciu, a jelmezeket Ștef Chelaru, a zenét Bocsárdi Magor tervezte.

Jegyek az eventim.ro oldalon kaphatók.