Az Emberke tragédiája és A Pentheszileia-program az Ariel műsorán

Az Emberke tragédiája és A Pentheszileia-program az Ariel műsorán

Az Ariel Színház májusban 2 felnőttelőadást tűz műsorra.

Május 19, hétfő este 7 óra, nagyterem –

AZ EMBERKE TRAGÉDIÁJA.  Az elődás 12 év fölöttieknek ajánlott.

Május 20, kedd este 7 óra, Ariel Stúdió –

A PENTHESZILEIA- PROGRAM. A 18 év fölöttieknek ajánlott előadást a színház román nyelvű, vetített felirattal játssza. Helyfoglalás a 0747 942181 számon.

 

***

Az emberke tragédiája 2013. novemberében, a bukaresti Ţăndărică Színház nemzetközi fesztiválján megkapta a legjobb klasszikus irodalmi adaptációért járó díjat. Csoportos részvétel, illetve igény esetén előadás végén beszélgetést szervezünk az előadás rendezőjével, Kovács Leventével és a színészekkel!

***

Már a cím elárulja, hogy itt hatalmas asszonyokról lesz szó, akik megölik a férjüket-szerelmüket, az előadás azonban arról is beszél, hogy ehhez meg kell öregedni-keseredni. Az anya és a nagymama problémátlan Pentheszileiák, akik <<tudják, milyenek a férfiak>>, és hogy <<az egészből nem kell nagy dolgot csinálni>>, a főszereplő viszont olyan amazon, aki testileg-lelkileg gyötrődik önnön személyiségének súlya alatt: abortuszra és pszichiáterhez jár, szenved és zokog és csalódik. Az Ariel Színház kisterme ideális helyszín: fülledt tér, agyonnyom, mielőtt elkezdődne a <<nyers színház>>, ahogy a színlapon áll.“

(Demény Péter: Karcos vallomás, maszol.ro, 2013. december 13.)

***

“Kincses Réka alkotása mitológiai történetekből, valamint Heinrich von Kleist Penthesileajából táplálkozik, ingoványos és burjánzó viszonyokkal fonódik egyfelvonásos, nyers tragédiává. Ő maga dönt A Pentheszileia-program cím mellett, és előadását joggal tekinthetjük egy konvenciókat felrúgó, lendületes projektnek, egy kísérletnek, melyben a szerző/rendező teret enged a keresésnek és tabuknak.”

(László Beáta Lídia: Porcelán. Játéktér, 2014 / tavasz)