Az első világháború néprajzi vonatkozásait dolgozza fel a Háromszék Táncegyüttes

Az első világháború néprajzi vonatkozásait dolgozza fel a Háromszék Táncegyüttes

Ivácson László rendezésében és koreográfiájában mutatja be legújabb folklórelőadását a Háromszék Táncegyüttes. A Vágják az erdei utat… c. produkció premierjére szeptember 18-án, kedden 19 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön.

 

Öt év, nyolc táncszínházi produkció, valamint két gyermekelőadás premierje után ismét hagyományos folklórelőadást állít színpadra a Háromszék Táncegyüttes, legújabb előadásuk az első világháború néprajzi vonatkozásait dolgozza fel. Idén pontosan száz éve, hogy véget ért az első világháború, amely folklorisztikai szempontból az utolsó olyan nagy társadalmi esemény volt, amely „alkotásra” szólította fel a népet. A háború előtt, alatt és után hatalmasat gazdagodott a népdal, a népzene és a néptánc világa. A besorozás előtti búcsúztatások, a katonaságban megélt férfimulatozások tánc- és zenei anyaga, valamint a háború után hazatérő katona, a fiát elveszítő édesanya, a férjét elveszítő feleség sirató énekei mind ebben az időben születtek és érték el az általunk megismert végső formát.

A produkció létrehozásában Ivácson László rendező-koreográfus Farkas Tamás, Farkas Ágnes, Kádár Ignác, Nagypál Anett meghívott koreográfusokkal, továbbá Tekeres Gizella és Melles Endre tánckarvezető-koreográfusokkal dolgozott együtt. Az előadás zenei szerkesztője Fazakas Levente, az elhangzó népdalok válogatásában Erőss Judit segítette a rendező munkáját, a színpadra állításban pedig a Heveder zenekarral működtek közre. „A Háromszék Táncegyüttes legújabb folklórelőadása keserű-édes emlékezés, egy olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a küküllő-menti, a sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt. Száz évet vissza az időben.” – olvasható a szinopszisban. Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Vágják az erdei utat…c. előadás bemutatójára szeptember 18-án, kedden 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban, majd szeptember 19-én és 20-án is megtekinthető az előadás. A sepsiszentgyörgyi előadásokra jegyek a központi jegyirodában (tel. 0267-312104) és a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. Az új folklórműsorral jövő héten már két vendégjátékot is szerveznek, szeptember 23-án Gyergyóremetén, 24-én pedig Gyergyóditróban mutatják be.