Az árnyékok mögül sugárzó fény – Caravaggio élete a temesvári magyar színház színpadán

Az árnyékok mögül sugárzó fény – Caravaggio élete a temesvári magyar színház színpadán

Az évad harmadik bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata, ezúttal a fiatal, nemzetközileg is elismert Visky Andrej rendezői irányítása mellett. A Visky András szövege nyomán bemutatásra kerülő Caravaggio egy nem mindennapi látlelet a XVI. századi olasz festő életének, halálának és korszakalkotó munkásságának legfontosabb pillanatairól.

Az előadás Michelangelo Merisi da Caravaggio munkastílusát tanulmányozva von párhuzamot a képzőművészet és a színház között, ahol elutasítva az előre rajzolás, előre felvázolás módszerét, „elsőre” teremti meg figuráit, akiket aztán a természetestől, a megszokottól eltérő pozíciókban ábrázol, nem pusztán szakítva ezáltal a kor elvárásaival, de egyenesen szembehelyezkedve azokkal.

 Akárcsak egy színházi rendező, Caravaggio sebészi pontossággal ábrázolja, majd helyezi el a térben figuráit, szinte észrevétlenül irányítva a szemlélő figyelmét oda, ahová kell. Visky Andrej rendezői koncepciójában Caravaggiot az embert, a fiatalon árván maradt gyermeket, a káros szenvedélyek rabját, a féktelen természetű férfit ismerhetjük meg, aki mindennek ellenére elsöprő sikernek örvendett nem csak a laikusok körében, de a Pápa előtt is.

Caravaggio zabolátlan élete a kor nyughatatlanságának tökéletes lenyomata, a fény és az árnyék, a végletek közti kétségbeesett és megállíthatatlan vergődés példája, halála pedig mindennek kiteljesedése, ahol fény és árnyék végre összeérnek.

Az előadásban Erdős Bálintot, Jancsó Elődöt, Kocsárdi Leventét, Bandi András Zsoltot, Vajda Borókát, Borbély B. Emíliát, valamint Vadász Bernadettet láthatják. Az előadás címszerepét a színház igazgatója, Balázs Attila játssza.

Az október 21-i bemutató előadás előtt, délután 6 órától könyvbemutatóra is várják az érdeklődőket, ahol Visky András legújabb regénye, a Kitelepítés kerül bemutatásra, mely saját családjának történetét meséli el. A Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent könyvet a helyszínen is megvásárolhatják. A szerzővel Mátyus Melinda beszélget.

Az október 21-én, este 7 órától bemutatásra kerülő Caravaggio-ra, valamint a másnapi, október 22-i előadásra jegyek még kaphatók a Színház weboldalán és jegyirodájában.