AudioPuck – Népek meséi: a Puck Bábszínház új sorozata

AudioPuck – Népek meséi: a Puck Bábszínház új sorozata

Pénteken, május 1-jén kezdődik a kolozsvári bábszínház új projektje, amelynek keretén belül hetente kétszer, kedden és pénteken, hallgathatnak meg egy-egy mesét a gyerekek, a bábszínház színészeinek felolvasásában. A produkciók a bábszínház honlapján (http://teatrulpuck.ro/audiopuck-2/) lesznek elérhetők.

A projekt az Oktatási és Kutatási Minisztériummal közösen jött létre, célja részt venni a gyerekek otthoni oktatásában. Minden kedden és pénteken két-két új mese kerül fel a bábszínház honlapjára, egy románul, illetve egy magyarul.

A magyar társulat színészei különböző népek gyerekirodalmából válogattak, míg a román társulat az kisiskolások tantervébe illeszkedve, a kötelező iskolai anyagokat olvassák fel. Erre az elosztásra utal a projekt neve is, mely magyarul AudioPuckNépek meséi, románul pedig AudioPuck – Poveștile  copilăriei.

Az első két felolvasás már elérhető a honlapon. A két választott mese A nyúl és a tavaszi hó (mongol mese), amelyet Urmánczi Jenő olvas fel, valamint a Pupăza din tei (írta: Ion Creangă), Radu Lărgeanu előadásában. A hangfelvételek egészen keddig, május 5-ig lesznek elérhetők, amikor az újakra cserélik őket.

A felolvasás sorozat több héten keresztül fog tartani, hiszen közel 50 mesecímet foglal magába a projekt.

Továbbá, folytaja a bábszínház a bábelőadások közvetítését is, amelyeket továbbra is a WonderPuck Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/wonderpuckcluj/) lehet elérni.

Szombaton, május 2-án az Én vagyok Pinokkió (Călin Mocanu rendezé-sében), valamint az Ali Baba és a negyven rabló (Ali Baba și cei 40 de hoți) lesz látható, amelyet Traian Savinescu rendezett. Mindkét előadás 18:00 órakor kezdődik, s a kezdést követően még négy órán keresztül lesznek elérhetők.

Vasárnap, május 3-án szintén két előadás válik elérhetővé 18:00 órakor. A magyar társulat részéről a Hófehérke és a hét törpe (rendezte: Varga Ibolya), a román társulat részéről pedig az Alfonzó és a boszorkány (Alfonso și vrăjitoarea), amely egy nonverbális előadás, Decebal Marin rendezésében.