Átfogó szemle a kisebbségi színjátszásról  a  9. IFESZT

Átfogó szemle a kisebbségi színjátszásról a 9. IFESZT

A romániai kisebbségi, illetve az erdélyi magyar színjátszás alapos és szerteágazó keresztmetszetét nyújtja a szombaton, október 13-án kezdődő Interetnikai Színházi Fesztivál, a 9. IFESZT, amelyet idén a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szervez. A kétévente megrendezésre kerülő vándorfesztivált – amely a romániai etnikai kisebbségekhez tartozó teátrumok szemléje – a korábbi években megszervezték többek között Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Szatmárnémetiben és Nagyváradon, most pedig Székelyudvarhely látja vendégül a kilencnapos rendezvényt. Az IFESZT-et beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója kiemelte: a dráMA Kortárs Színházi Találkozóhoz képest jóval nagyobb számú közönség kaphat betekintést a kisebbségi színházak legkiválóbb előadásaiba, hiszen az IFESZT-en több nagytermi előadás lesz.

A 9. IFESZT-en 4+1 nagytermi előadás látható: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a bukaresti Állami Zsidó Színház, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a nagyváradi Szigligeti Színház produkciója mellett nagytermi lesz a Tomcsa Sándor Színház IFESZT-re időzített bemutatója, A fűszerbanya átka című meseelőadás is. A programban szerepel továbbá 9 stúdiótermi elődás, illetve a színházi előtérben látható lesz a Tomcsa Sándor Színház Magyar Mátrix című előadása, amelynek bemutatóját a dráMÁn tartottuk.

Zakariás Zalán, a székelyudvarhelyi színház művészeti vezetője úgy fogalmazott: a nézőknek mindegyik előadást javasolná, hiszen rendkívül gazdag a program, amely a legkülönfélébb műfajokat és témákat érinti. Elmondása szerint izgalmasnak ígérkezik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Hedda Gabler című előadása Keresztes Attila rendezésében. Egy másik különlegesség a bukaresti Állami Zsidó Színház Lobby Hero című előadása, amelynek alkotói visszatérő vendégek. Radu Iacoban rendező és Tudor Aaron Istodor főszereplő ugyanis a dráMÁn már nagysikerrel szerepelt a Carpathian Garden című előadással. Igazi csemegének ígérkezik a sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínház Lift – boys will be boys című előadása is. Zakariás Zalán külön kiemelte a megnyitó előadást: az IFESZT-et október 13-án, szombaton a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Chioggiai csetepaté című, többszörösen díjazott produkciója nyitja. Filmvetítésre is sor kerül: október 15-én, hétfőn látható az Egy és egy fél herceg című film Ana Lungu rendezésében. Az Erdélyben készült alkotás főszerepében Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze látható.

A 9. IFESZT-re meghívást kapott a Nagyszebeni Radu Stanca Színház német tagozata és a Temesvári Német Színház is, zsúfolt programja miatt azonban egyik társulat sem tudott ennek eleget tenni.

A fesztivál előadásaira már lehet jegyet váltani a színház jegypénztárában 11 és 14, valamint 15 és 17 óra között – a nagytermi előadásokra 20 lejbe, a stúdiótermi produkciókra 25 lejbe kerül a jegy. Lehet ugyanakkor bérletet váltani 150 lejért, ez mindegyik előadásra belépést biztosít.

A 9. IFESZT egy másik kiemelt programja A fűszerbanya átka című meseelőadás bemutatója – ez lesz a Tomcsa Sándor Színház második premierje a 2018/2019-es évadban. Az előadás október 14-én, vasárnap 11 órától látható, és igazi családi programnak ígérkezik: a színházba várjuk nemcsak a kis- és nagyobb gyerekeket, hanem szüleiket, nagyszüleiket is. A produkció a gyermekek számára ingyenes, az őket kísérő felnőttek 8 lejért válthatnak jegyet.

A fűszerbanya átkát Galambos Attila magyarországi szerző írta Wilhelm Hauff meséje alapján, az előadás rendezője Márkó Eszter, aki az előző évadban Rigó Béla Boldog mese című művét állította színpadra. Zakariás Zalán hangsúlyozta: nem is volt kérdés, hogy idén is Márkó Eszter rendezze a meseelőadást, hiszen meghatározó pozitív első színházi élményt kínál a gyerekeknek. A rendező kiemelte: ősbemutatóról van szó, amelyen a szerző, Galambos Attila is részt vesz, hiszen végtelenül boldog meséje színrevitele miatt. Márkó Eszter azt is elmondta: az alkotó- és szereplőcsapatot nagy büszkeséggel tölti el, hogy sok mindent „házon belül” oldottak meg, azaz a társulat tagjainak köszönhető a produkció zenéje, díszlete és természetesen a jelmezek. A zenét Esti Norbert, Pál Attila és Pásztor Márk szerezte, a díszletet Karácsony Kinga festette, illetve ő és a jelenleg Kolozsváron élő Bocskai Gyopár tervezte a jelmezeket. Állandó munkatárs volt Zayzon Áron kellékmester, a mese főszereplőjét, a libát pedig Lenkefi Zoltán bábtervező, a békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója készítette.

A rendezvény Románia Kormánya – az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI)

támogatásával valósul meg