ATELIER 200 workshop: „a lényeg az, hogy jól érezzük magunkat”

ATELIER 200 workshop: „a lényeg az, hogy jól érezzük magunkat”

„Az ATELIER 200 nemzetközi projekt célja kiterjeszteni a színház tevékenységét a civil szférába, ami egybevág a kortárs színházi törekvésekkel – fogalmazott Tompa Gábor a jövő hétvégén, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban zajló színházi workshop kapcsán szervezett sajtótájékoztatón. – Ezért vesz részt a kolozsvári színház a projektben, hiszen az Interferenciák fesztivál keretében is erre törekedtünk.”

A Bobigny-i MC93 színház által kidolgozott, már több UTE tagszínházban megvalósult ATELIER 200 projekt 2012-ben indult el, és mostanáig összesen több mint ezer civil vett részt benne Európa-szerte. A Kolozsvári Állami Magyar Színház március 28-án és 29-én szervez kétnapos színházi workshopot a projekt keretében, ahol kétszáz színházkedvelő személy négy fiatal rendező és színész: Albu István, Andreea Iacob, Molnár Levente és Sinkó Ferenc vezetésével birtokba veheti a színpadot (a részletek és jelentkezési lehetőség itt található meg: http://www.huntheater.ro/lista_m.php?soid=806&sl=1).

„Foglalkoztat annak lehetősége, hogyan lehet a nézőt bevonni az előadásba – ezt kutattam akkor is, amikor a szamosújvári börtönben rendeztem előadást” – mondta el Andreea Iacob. Hozzátette: izgalmas kideríteni, hogyan lehet eltörölni a határokat a színház és a közönség között? A kifejezetten újszerű megközelítési mód ugyanakkor hosszú távon abban is segíthet, hogy a néző a színház iránti szeretetének új dimenzióit fedezze fel, véli Andreea Iacob.

Sinkó Ferenc, aki a műhelymunka színpadi mozgással kapcsolatos részében vállal oroszlánrészt, elárulta: a résztvevők megtapasztalhatják majd, milyen határozott utasítások nyomán cselekedni, de alkalmat kapnak arra is, hogy saját ötleteiket megvalósíthassák, hogy megtalálják a helyüket a színpadon. „A projekt számunkra is kihívást jelent: készítettünk egyféle forgatókönyvet, de készen állunk arra, hogy bármikor letérjünk az általunk javasolt útról” – fűzte hozzá.

„A laikus nézőkkel folytatott beszélgetések során gyakran meglepődöm az elhangzó kérdéseken, amelyek főleg a színészek munkájának gyakorlati oldalával kapcsolatosak: hogy tudják megtanulni a szöveget, vagy minden előadáson elvégezni ugyanazt a mozgást? – számolt be Albu István. – Az Atelier 200 projekt alkalmat nyújt arra is, hogy az érdeklődők választ kapjanak ezekre a kérdésekre.”

„El szeretném felejteni a színházat, inkább az érdekel, hogy alkalmat teremtsünk a nézőknek arra, hogy áthatoljanak a színpad negyedik falán túlra – fogalmazott Molnár Levente. – A két nap alatt négyszer találkozunk, minden alkalommal különböző reakciókra számítunk, és igyekszünk minél rugalmasabbak maradni, kölcsönösen alkalmazkodni egymáshoz a résztvevőkkel.”

A workshopot Makkai Bence fotográfus dokumentálja majd, és ő készíti el azt a 10-15 perces videofelvételt is, amelyet az Atelier 200 projektben résztvevő összes színház által megszervezendő nemzetközi fesztiválon bemutatnak majd. A fényképeket pedig kiállításon tekinthetik majd meg az érdeklődők.

A műhelymunka vezetői arra hívták fel a figyelmet: a jelentkezők számára csak alsó korhatárt (14 év) szabtak meg, a céljuk az, hogy minél több korosztály vegyen részt a workshopon. „Nem kell félni a jelentkezéstől, a lényeg az, hogy mindannyian jól érezzük magunkat, és játékos formában derítsük ki, mit jelent színésznek lenni” – hangsúlyozta Andreea Iacob.

A műhelymunkára gyorsan fogynak a helyek, de lehet még jelentkezni a linken található űrlap kitöltésével: http://docs.google.com/forms/d/1qrVUgAXb7UXv0RrBZyh-ZIHxAg0nCSvZtC47ck8It84/viewform.