AranyAsszonyokról készül előadás a Háromszék Táncegyüttesnél

AranyAsszonyokról készül előadás a Háromszék Táncegyüttesnél

Március 20-án újabb izgalmas, ám annál szakrálisabb és időszerűbb produkcióval jelentkezik a Háromszék Táncegyüttes. A Furik Rita által rendezett AranyAsszonyok című rituális táncszínházi előadás a mindenkori nőiség kérdését boncolgatja.

Az ősi magyar szellemiségben az AranyAsszonyok a női teremtő és gyógyító minőséget képviselték, a Szeretetet és az Élet továbbadását.  Szellemi vezetőkként égi és földi tudást kapcsoltak egybe. Az istennői minőség földi helytartói voltak, olyan asszonyok, akikben elevenen élnek az ősi gyökerek, akik tudják a Természet titkait, ismerik önmagukat és a tudatosságukból eredő szolgálatukat.

A Böjttől böjtig és Az én mesém c. előadások rendezőjének újabb alkotása egyfajta szellemi folytatása a megkezdett útnak. Furik Rita a hagyomány szakrális erejével közelít témáihoz, ez esetben a Nőt kívánja visszaemelni méltó helyére, a Napbaöltözött Nagy Boldogasszony jelképével pedig a halhatatlan hitről vall. A folklórba ágyazott motívumok a tánc, az élő népzene és az ének nyelvén egyért szólnak: feleleveníteni a hitet az iránt, hogy a Szeretet az egyetlen létező és élhető kommunikáció csatorna.

„Itt egy kicsit félre kell tenni az akadémiai tudást, hiszen most a szeretetről akarunk beszélni, a szív és az alkotás szintjén. A szépségnek a mintáit, a szív szépségének és a szeretetnek a mintáit szeretném megmutatni. A munkafolyamat során visszatértem a szavak eredeti jelentéséhez, illetve első sorban a színekre, a hangulatokra és az apró részletekre figyeltem.” – mondta el Furik Rita rendező a március 13-án tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: „Lényegében ugyanazt a darabot rendezem egész életemben. Ez egy folyamat, amelynek a Böjttől böjtig és Az én mesém is része volt, ahogyan az AranyAsszonyok is. Ez egy újabb Ima lesz. Értünk, mindenkiért. A magyarságért, az egész világért.”

A most készülő produkciót március folyamán több ízben is láthatja a sepsiszentgyörgyi közönség. A március 20-án és 22-én tartott bemutató előadások után március 23-án és 25-én is megtekinthető lesz az AranyAsszonyok, minden alkalommal 19:00 órától a Háromszék Táncstúdióban. A hó végén vendégjátékokkal is készül a társulat: március 27-én a kézdivásárhelyi, március 28-án pedig a baróti nézők láthatják az új előadást.

A sepsiszentgyörgyi előadásokra a Kulturális Szervezőirodában válthatók jegyek, illetve újdonságnak számít, hogy márciustól már az online platformokon is elindult a jegyértékesítés! Az érdeklődők a www.biletmaster.ro oldalra kattintva vásárolhatják meg jegyeiket a kívánt előadásra.