AranyAsszonyok Sepsiszentgyörgyön

AranyAsszonyok Sepsiszentgyörgyön

A Háromszék Táncegyüttes május 28-án, hétfőn 19 órától az AranyAsszonyok c. táncszínházi előadását játssza a Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus: Furik Rita. Jegyek a Kulturális Szervezőirodában (tel. 0267-312104) és a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

 Az ősi magyar szellemiségben az AranyAsszonyok a női teremtő és gyógyító minőséget képviselték, a Szeretetet és az Élet továbbadását.  Szellemi vezetőkként égi és földi tudást kapcsoltak egybe. Az istennői minőség földi helytartói voltak, olyan asszonyok, akikben elevenen élnek az ősi gyökerek, akik tudják a Természet titkait, ismerik önmagukat és a tudatosságukból eredő szolgálatukat.

Böjttől böjtig és Az én mesém c. előadások rendezőjének újabb alkotása egyfajta szellemi folytatása a megkezdett útnak. Furik Rita a hagyomány szakrális erejével közelít témáihoz, ez esetben a Nőt kívánja visszaemelni méltó helyére, a Napbaöltözött Nagy Boldogasszony jelképével pedig a halhatatlan hitről vall. A folklórba ágyazott motívumok a tánc, az élő népzene és az ének nyelvén egyért szólnak: feleleveníteni a hitet az iránt, hogy a Szeretet az egyetlen létező és élhető kommunikáció csatorna.

„Itt egy kicsit félre kell tenni az akadémiai tudást, hiszen most a szeretetről akarunk beszélni, a szív és az alkotás szintjén. A szépségnek a mintáit, a szív szépségének és a szeretetnek a mintáit szeretném megmutatni. A munkafolyamat során visszatértem a szavak eredeti jelentéséhez, illetve első sorban a színekre, a hangulatokra és az apró részletekre figyeltem.” – mondta  Furik Rita rendező az előadás kapcsán. Hozzátette: „Lényegében ugyanazt a darabot rendezem egész életemben. Ez egy folyamat, amelynek a Böjttől böjtig és Az én mesém is része volt, ahogyan az AranyAsszonyok is. Ez egy újabb Ima lesz. Értünk, mindenkiért. A magyarságért, az egész világért.”