Apropó, plakát – Burus Botondot Kiss Krisztina kérdezte

Apropó, plakát – Burus Botondot Kiss Krisztina kérdezte

Interjúsorozat erdélyi színházi plakáttervezőkkel, grafikusokkal

Színházi előadásokkal gyakran előbb plakát formájában találkozunk, tervezőiket azonban nem a nézőtérről fogjuk megismerni. Új sorozatunkban erdélyi színházak plakáttervezőit, grafikusait mutatjuk be. Januárban Székelyudvarhelyen került sor közös kiállításukra, illetve a későbbiekben további helyszíneken is bemutatkoznak – addig is lássunk a plakátok mögé!

Burus S. Botond 1987-ben született Dicsőszentmártonban. Tanították Csíkszeredában, Kolozsváron és Nagyváradon. Budapesten él és dolgozik. 2012 óta a Harag György Társulat grafikusa. Egy felesége és két fia van.

Mikor fedezted fel magadban a művészeti/képzőművészeti irányultságot?
Az alkalmazott grafika más regiszterekben mozog, mint a kortárs képzőművészet (bár néha van átjárás), ez utóbbiból pedig egy viszonylag szűk mezsgye az, ami engem izgalomba hoz, tehát vad eufemizmus lenne azt feltételezni, hogy van hozzá bármiféle közöm. De az igény valamiféle vizuális nyomhagyásra valószínűleg ovis korom környékén jelentkezhetett, amikor először lerajzoltam a piaci zöldségesek Wartburgját.

Szerintem a szakvégzettség… nem elég a szakemberré váláshoz.

Melyik volt az első saját színházi plakátod, honnan jött az ötlet?
A Világjobbítókhoz készült (rendező: Tasnádi Csaba). Fogtam a klasszikus Don Quijote-ábrázolást, és egy meglehetősen egyszerű módszert alkalmazva kicseréltem a közeget, amelyben főhős bóklászik.

Világjobbítók. Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, 2012

Mit jelentenek az intézményes korlátok az alkotásban?
Szemérmetlenül lehet rájuk támaszkodni, miközben a viharral küzdő hős pózába merevedik az ember. Általában megtartanak.

Ha színház, akkor… jó lesz, csak ne legyen benne énekelve táncolás. Vagy ennek bármilyen mutációja. Legyen, mondjuk, haragos.

Ha plakát, akkor… mostanában Quim Marin. Mérnöki pontosság és mediterrán lendület finom egyvelege.

Mi jellemző a munkáid stílusára, melyek a visszatérő elemek?
Leginkább az állandó útkeresés. Még mindennek az elején azt találták néhányan mondani, hogy ránézésre felismerhetőek a munkáim. Aztán felbukkant néhány jó grafikus… Próbálok figyelni a részletekre, de nem elveszni bennük, hogy az ötleté maradhasson a főszerep. Már ha van.

Tévedések vígjátéka. Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, 2017 / A tavasz ébredése. Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, 2019

Mi jut eszedbe a munkáról?
A belső motiváció fontossága. Ezt a munkát addig érdemes végezni, amíg működik az emberben egy felhajtóerő, amely elhiteti vele, hogy a következő plakát lesz az igazi.

…és a csapatmunkáról?
A színházi plakát számomra monodráma, de más műfajokban általában csapatban dolgozom. Ha sikerül zárójelbe tenni az egókat, akkor igazán váratlan és izgalmas eredmény születhet.

A mondat, amit legtöbbször hallasz plakátkészítéskor…
Vegyük egy kicsit nagyobbra a polgármesteri hivatal logóját… Még egy kicsit.

A legnagyobb dicséret, amit valaha plakátra kaptál…
„Ezt te csináltad?”

A szabadúszásról ezt gondolom… Leginkább azoknak való, akik előszeretettel katapultálnak ismeretlen terepen.

Én, Károli Gáspár. Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, 2017 / Bartók zongorája. Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, 2016

Hogyan maradsz friss, mi inspirál?
Igyekszem trenírozni magam arra, hogy lehetőleg minden inspiráljon. De alapvetően a fent említett grafikusok, újabban pedig a munkatársaim (akik a fent említett grafikusok halmazába tartoznak). Érdekes belelátni az enyémtől gyökeresen eltérő működési módokba.

Milyen hatása van a közösségi médiának az alkotásra?
Egyszerre tágítja és szűkíti a mozgásteret. Könnyítheti az eredetiség elérését, de csökkentheti a jobbá válás lehetőségét. Vagy fordítva.

Mit gondolsz, 2020-ban milyen szerepe van egy plakátnak, milyennek kell lennie?
Minden bizonnyal jogos elvárás, hogy egy designer tartson lépést a korral, de nem hiszem, hogy más lenne most a (jó) plakát szerepe, mint bármikor korábban. Akkor ér valamit, ha képes túlmutatni önmagán – és lehetőleg a koron is, amelyben készült.

Az ügynök halála. Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, 2016 / Költészetünk online ünnepe programsorozat plakátja, 2020

Mi az a téma, ami jelenleg foglalkoztat?
Hogy most, amikor elvileg az átlagosnál több időm akad, tudok-e bármit kezdeni az évek óta halogatott saját projektjeimmel. Illetve, hogy találok-e a boltban élesztőt.

Plakátgaléria

Burus Botond egyéb munkáit itt találjátok.