ANGYALFÜTTYEL ÉRKEZIK BERECZ ANDRÁS

ANGYALFÜTTYEL ÉRKEZIK BERECZ ANDRÁS

Angyalfütty című önálló estjével Székelyföldön turnézik, és városunkban is fellép Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó.

„Az Angyalfütty saját mesém. Nem a földön, hanem ágyban forgolódva álmodtam meg. Ebben a táncok kialakulása a fő esemény. Tisztán láttam magam előtt, hogy valami savanyú, tánctalan ántivilágban, valamely fel nem jegyzett égi háborúban egy angyalt a társai oldalba döfnek, így az, szegény, hullani kényszerül. Aláhullva előveszi a nagy erős kíváncsiság: ha nem bontja ki a szárnyait, mi történik akkor?”- nyilatkozta egy interjúban Berecz András az Aranyfüttyről.

Berecz András ízes beszéde miatt mindenkinek az az első benyomása, hogy székelyföldi embert hall. Pedig a Kossuth-díjas művész budapesti születésű. Fiatalon jogásznak, majd festőnek készült, ám az élet más sorsot szánt neki. Szerencsénkre.

Az első dalokat édesanyjától tanulta. Megalapította az Ökrös és Egyszólam együttest, és énekesként hamarosan igen népszerűvé vált. Az éneklés mellett néprajzi tanulmányokat is folytat. Kutatási területei elsősorban FelvidékErdélyMoldva (ahol először 1979-ben járt), Somogy, de Nagykunságban és Nyírségben is gyűjt dalokat, meséket, tréfákat. Magyar népzenét tanított KalotaszentkirályonJobbágytelkénSopronban, a torontói York egyetemen, valamint kanadai és amerikai táborokban is. Tíz éve Kodály-sorozatot indított útjára. Műfordítással is foglalkozik.

A marosvásárhelyi közönség 2015. március 10-én, kedden este 7 órától láthatja, hallgathatja Berecz Andrást, aki Angyalfütty című, 2013-ban a Kőkertben liliom című lemezsorozat harmadik részeként napvilágot látott önálló estjét mutatja be. A vendégelőadásnak a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagyterme ad otthont.

A belépőjegy ára felnőtteknek 20 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej.

Helyet foglalni, jegyet vásárolni személyesen a Kultúrpalota jegypénztárában (hétfőtől péntekig 12:00-17:30 között), online a www.biletmaster.ro weboldalon, illetve az előadás kezdete előtt egy órával a színház jegypénztárában lehet. A helyfoglalási szándékot  a 0372 758 230-as telefonszámon is lehet jelezni.

A székelyföldi turnét a Borostyán Produkció szervezi, a marosvásárhelyi vendégelőadás társszervezője a Nemzeti Színház.

A népszerű előadóművész március 6-10. közötti turnéjának állomásai: Csíkszereda, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Marosvásárhely.