Amikor párbeszéd zajlik a hegedű és a zongora közt

Amikor párbeszéd zajlik a hegedű és a zongora közt

Évtizedek óta érlelődött s a Bartók kivirágzott fái című előadásban teljesedett ki az a gondolat, hogy milyen az, amikor a művészek úgy állnak színpadra, hogy párbeszédben szólaltatják meg a népzenét és a komoly zenét. Pál István „Szalonna” hegedűművész szerint olyan csoda ez, amelyet a marosvásárhelyiek sem hagyhatnak ki január 17-én.

A Bartók kivirágzott fái című hangversenyt Bartók Béla zeneszerző halálának 70. évfordulója kapcsán, a budapesti Zeneakadémián mutatták be. A különleges és nagyszabású produkció a Hagyományok Háza szervezésében született, annak főigazgatója, Kelemen László szerkesztésében. A koncerten először szólalnak meg Bartók népzenei feldolgozásaiban a népdalok úgy, ahogy azt a zeneszerző is hallhatta a gyűjtések során. A komolyzenei és a népzenei élet kiváló előadói valósítják meg ezt a nem mindennapi művészi kísérletet: többek közt a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusaiból álló Szalonna és bandája népzenei együttes.

Pál István „Szalonna” szerint ez a produkció attól lesz különleges, hogy az a 40 éves táncház mozgalom, amely a világörökség része, odaérett, hogy egy klasszikus művész úgy áll színpadra, hogy párbeszédben mutatja be Bartók Béla munkásságának mind a gyűjtő munkáját, mind a klasszikus zenében megírott formáját. „Olyanfajta párbeszédek szólalnak meg, amelyek nem kioltják vagy kitaszítják egymást, hanem igenis azt mutatják be, hogy honnan származnak ezek a dallamok, milyen együtthatásban szólaltak meg, és a nagyvilág felé hogyan tudták megmutatni a Kárpát-medence népzenéjének – legyen az magyar, szlovák, román – az értékeit, hatásait” – fogalmaz az előadásról a Magyar Állami Népi Együttes prímása.

Az előadás szerkesztője, Kelemen László – aki a Hagyományok Háza főigazgatója is egyben – régi szerelmese Bartók Béla munkásságának, Kelement már marosvásárhelyi tanulmányai alatt, gyermek- és ifjú éveiben is igen meghatározta az, ami Bartók munkásságát is ihlette: a népzenének a szeretete és a klasszikus zenének a szeretete. „Kelemen Lászlóban ez a koncert az esztendők alatt fogalmazódott meg. Csinált ő már csak zongora–énekhang koncertet, csinált csak népzenei koncertet, de ez az első alkalom, hogy mindezt együtt. Például úgy szerkesztette meg Bartók Béla második rapszódiáját, hogy egy népzenész – jelen állás szerint jómagam –, és Kelemen Barnabás – aki nemzetünk egyik nagy hegedűművésze – együtt muzsikáljuk a klasszikus művet a klasszikus zongorakísérettel, de én a népzenét játszom, Barnabás pedig a klasszikus zenei részt. Ez az évtizedek alatt érett meg Kelemen Lászlóban, és barátságunk révén én is részese lehetek ennek a különleges előadásnak” – fogalmaz a Pál István „Szalonna, aki a január 17-én Marosvásárhelyen is közönség elé kerülő előadást mindenkinek ajánlja, aki büszke hagyományainkra, és szereti azt a fajta kultúrát, amit ez a zene, ezek a muzsikák hordoznak magukban.

A Bartók kivirágzott fái című előadás a Spectrum Színház szervezésében láthatja, hallhatja a nagyérdemű a marosvásárhelyi Kultúrpalotában január 17-én, 19 Jegyeket még lehet kapni a  Kultúrpalota jegypénztárában hétköznaponként 9-16 óra között. A belépő 30 lej, kedvezményesen 20 lej.