Alkésztiszt mutat be a Váróterem Projekt

Alkésztiszt mutat be a Váróterem Projekt

Pénteken, május 27-én újabb bemutatóval jelentkezik a Váróterem Projekt független színházi társulat: Euripidész drámája nyomán mutatják be az Alkésztisz című produkciót. Első ránézésre szokatlannak tűnhet a darabválasztás, hiszen a Váróterem Projekt ritkán nyúl klasszikus drámaszöveghez, ugyanakkor a csapat művészeiben régóta érlelődött már a vágy egy hasonló munkára, találkozásra. „A módszert illetően viszont kevésbé tértünk el eddigi munkáinktól: a szöveget szabadon, nyersanyagként kezeltük, illetve egy jól körül határolt koncepció helyett, a közös kutatás, az aktív elemzés volt a próbafolyamat vezérelve. A szöveg nyomokban Euripidészt tartalmaz: Ted Hughes angol nyelvű adaptációja és Anne Carson fordítása alapján Horváth Előd Benjámin, kolozsvári költő készített egy saját verziót a társulat számára, melyet a próbák során Visky Andrej rendező és Bertóti Johanna szerkesztettek végső formába.- vallja a társulat.

Admétosznak, Pherai királyának fiatalon kell meghalnia, ám Apollón, aki egy korábbi büntetését töltve a királynál szolgál, eléri a sorsistennőknél, hogy amennyiben egy hozzátartozó vállalja a halált helyette, megmenekülhet. Az egyetlen aki hajlandó erre az áldozatra, az Alkésztisz, Admétosz felesége. Ez a tragédia. Megjelenik azonban Héraklész, csupa váratlan meglepetéssel a tarsolyában. Ez a komédia. Az ókori drámaversenyeken az előadás – a komoly, tragédiai témafelvetések ellenére – a tetralógia negyedik, a szatírjátékoknak fenntartott helyén szerepelt. Ebből a feloldhatatlan stílusötvözetből ered a dráma igazi kihívása, eklektikussága, Jan Kott színházteoretikust idézve: „a dráma folyamatosan felfalja önmagát.” A darabnak pontosan ez a kibogozhatatlanságában gazdag mivolta érdeklte a társulatot. 

Az előadás bemutatójára pénteken, május 27-én, 19 órától kerül sor, a Párizs utca 5-7. szám alatti régi zsinagógában működő ZIZ art and social area-ban. Következő előadások: május 28, szombat illetve június 13, hétfő, szintén 19 órától. Jegyek a következő linken vásárolhatók: https://eventbook.ro/theater/bilete-vtp-alkesztisz.

VÁRÓTEREM PROJEKT: ALKÉSZTISZ

Euripidész drámája nyomán

 Rendező:  Visky Andrej

Díszlet és jelmez: Gábor Zsófia

Adaptáció: Horváth Előd Benjámin

Dramaturg: Bertóti Johanna

Zeneszerző: Visky Péter

Mozgáskoordinátor: Varga Hunor-József

Rendező munkatársa: Imecs-Magdó Levente

Fény- és hangtechnikus: Sipos Júlia

Szereposztás:

ALKÉSZTISZ – Pál Emőke

ADMÉTOSZ – Imecs-Magdó Levente

APOLLÓN – Varga Hunor-József

HALÁL – Veres Orsolya

HÉRAKLÉSZ – Csepei Zsolt

SZOLGÁLÓLÁNY – Kolcza Rebeka

Helyszín: ZIZ art and social area, Kolozsvár, Párizs utca 5-7.

Bemutató dátuma: 2022. május 27, péntek, 19 óra

További előadások időpontjai: 2022. május 28, szombat, 19 óra

                                                         2022. június 13, hétfő, 19 óra

Az előadás létrejöttét az AFCN, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Ördögkatlan Fesztivál és az EMMI, a társulat működését pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Fundația Comunitară Cluj támogatta. A projekt nem feltétlenül tükrözi az AFCN véleményét. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, illetve a projekt eredményeinek felhasználásáért. Ezek teljes mértékben a kedvezményezett felelősségei.