Alina Nelega drámaírónak  Felfalusi Fibulát adományoztak

Alina Nelega drámaírónak Felfalusi Fibulát adományoztak

Románia Nemzeti Ünnepe alkalmából Maros megye prefektusa Lucian Goga érdemoklevelek kíséretében Felfalusi fibula nevű kitüntetést adományozott Alina Nelega drámaírónak, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata művészeti igazgatójának, Pompeiu Hărăşteanu operaénekesnek, Bölöni László és Radu Voina sportolóknak, Rucsandra Hurezeanu üzletasszonynak és a hős Tiberius Marcel Petre őrnagynak post mortem.

A Maros Megye Prefektúrája által 2001-ben alapított Felfalusi Fibula a legrangosabb kitüntetés, melyet olyan személyiségeknek adományoznak, akiknek tevékenysége a Maros megyei közösséget szolgálja.

A 326 / 27.11.2015 sz. Prefektusi Rendelet szerint az érdemoklevelet és a Felfalusi fibula kitüntetést „a szakmai, művelődési, társadalmi, oktatási életmű magas szintű elismeréseként, és a maros megyei közösségi önazonosság erősítéséhez való hozzájárulásért” ítélik oda.

„(…) a mai napon Nelega asszonynak adományozott kitüntetés presztízse révén elismeri a román kultúra nagykövete státusát, mely világszerte érvényes” olvasható Oana Leahu professzor, egyetemi tanár Alina Nelegaról írt Laudatiojában.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház örömmel gratulál Alina Neleganak kitüntetése alkalmával, és köszöni a kitartó munkáját, melyet a Liviu Rebreanu Társulat vezetőjeként végez, és további sikereket kíván tevékenységéhez.

* * *

A Felfalusi fibula egy bronzkori lelet, amelyet 1924-ben véletlenül találtak meg Felfaluban, és a megyében a legjelentősebb, a korai Hallstatti kultúra korából származó történelmi relikvia, amelynek tudományos értékét a neves archeológus Vasile Pârvan is elismerte