Ajándékelőadásokkal zárul a Játék éve Sepsiszentgyörgyön

Ajándékelőadásokkal zárul a Játék éve Sepsiszentgyörgyön

Egyre ismertebb a sepsiszentgyörgyi színházszeretők körében a kolozsvári Váróterem Projekt, amelyet öt évvel ezelőtt hozott létre néhány frissen végzett színészhallgató. Pár héttel ezelőtt a Borsópróba című gyerekelőadásukkal és a Bánk Bán? Jelen! című tandrámájukkal vendégszerepeltek városunkban. Most a Játék éve zárásaként újabb két izgalmas produkciót hoz el Sepsiszentgyörgyre a fiatalokból álló, innovatív színházi társulat, amelynek művészi hitvallása összecseng a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program egyik fontos célkitűzésével: hogy bevonjuk a fiatalokat a kulturális térbe, hogy minél aktívabban szólítsuk meg a különböző korosztályokat.

„Karácsonyi várakozó időszakban vagyunk, éppen ezért Sepsiszentgyörgy önkormányzata a két meghívott előadást ajándékba ajánlja fel a nézőknek. A paraFabulák főleg az  1-6. osztályos közönségnek szólnak, így a kisdiákok  december 15-én, hétfőn délelőtt 10 órától tekintik meg a Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében. Az Advertego című előadásra 11-12-es diákokat hívtunk meg a város különböző  iskoláiból, illetve a drámatagozatosokat, a sepsiszentgyörgyi színházak, táncegyüttesek munkatársait, valamint önkénteseinket és mindazokat, akik a Játék évének megszervezésében segítséget nyújtottak, továbbá 40 darab ajándékjegyet kínálunk fel a város lakóinak. Erre az előadásra december 14-én, vasárnap 18 órától kerül sor a Kamarateremben” – mondta el Barta Mónika, a Városimázs iroda vezetője. Az Advertego című előadásra az érdeklődő városlakók az ajándékjegyeket a Kulturális Szervezőirodából vehetik át, vagy telefonon foglalhatnak helyet, a 0267 312 104-es vagy a 0737 837097-es telefonszámon. A helyek száma korlátozott.

*** Az Advertego „propaganda előadás”, illetve „színházi szolgáltatás”. A társulat ígéreteket tesz, hogy az előadást a meghirdetett helyen tartják meg, hogy nyitva lesz a kapu és az ajtó is, hogy a színészek jelen lesznek az előadáson.  A bukaresti Független Színházak Országos Fesztiválján  a Színházi Konvenció Sokoldalú Felhasználásáért járó díjat kapta, ez is jelzi, hogy sokszínű, sok témát és eszköztárat felhasználó, kísérleti előadásról van szó. „Talán a közvetlen és a fiatalos a két legtalálóbb jelző erre az alternatív színjátszásra. Az Advertego, Botos Bálint rendezésében, nem egzisztenciális témákat, spirituális létkérdéseket kutat, nem a kivételes ­szereplőről szól kivételes helyzetben, és nem is sztereo­­típiákat sorakoztat fel. Mégsem lesz felszínes, mert olyan drámai helyzeteket teremt, amelyek a mai átlagfiatalra jellemzőek, gyakori problémákat, amelyekkel állandóan szembesülni kell, de amelyekre nem létezik jó vagy egyetlen megoldás.” Kolozsvári Alida – Szabadság


Írta: Botos Bálint és a társulat, rendezte: Botos Bálint, dramaturg: Bertóti Johanna és Csuszner Ferencz, koreográfus: Sinkó Ferenc, produkciós asszisztens, zene, hang: Sipos Krisztina, fények, zene: Imecs Tamás, szereplők: Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Molnár Bence, Sebők Maya, Simó Emese, Udvari Tímea, Vetési Nándor.

*** A Váróterem Projekt színházi társulat négy tagja abból a bizonyos százegy fabulából egy válogatást mutat be paraFabula című tárgyanimációs előadásában. Az emberi tulajdonságokat képviselő állatok ezúttal tárgyak segítségével öltenek alakot, bemutatva a gyarlóság igen széles skáláját. Kegyetlenség, hiúság, demagógia, irigység, büszkeség, bosszú, torkosság, nagyravágyás – mind helyet kapnak a történetekben. Ezt a sok negatívumot nagy adag humor ellensúlyozza, illetve olyan pozitív értékek mint a segítőkészség vagy az ártatlanság. A fabulák Heltai Gáspár archaikus, ízes és ugyanakkor érthető nyelvén szólalnak meg. Az előadásban a zene kiemelt fontosságú. A paraFabulákat gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt ajánlják.

Írta Heltai Gáspár nyomán: Bertóti Johanna és Rumi László, rendező: Rumi László, előadják: Bertóti Johanna, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Udvari Tímea.