Afrim-bemutató a Tamási Áron Színházban

Afrim-bemutató a Tamási Áron Színházban

Bemutatóra készül a Tamási Áron Színház társulata, az évad első új előadását Radu Afrim, a hazai színházi élet kimagasló tehetségű, többszörös UNITER-díjas fiatal rendezője állítja színpadra Sepsiszentgyörgyön. A produkció Kárpáti Péter kortárs magyar drámaíró Akárki című darabja alapján készült, és stúdióelőadásként kerül bemutatásra október 11-én, pénteken este 7 órától a színház Nagytermében.

Kárpáti Péter kortárs magyar drámaíró, színházi dramaturg, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, aki Akárki című darabjában az egyik leghíresebb középkori drámát, a XV. századi, azonos című moralitásjátékot gondolja tovább, próbálja átültetni a jelenkor hitevesztett világába. Vajon a mai hétköznapok viszonyrendszerében hogyan nézne ki az ember halál előtti számvetése önmagával? Mit tennénk, ha hirtelen kiderülne, már csak egy napunk van hátra az életből?

A rendező így nyilatkozott a darabválasztásról: „Első olvasásra nagyon különösnek tűnt, nem értettem egészen, és engem felcsigáznak azok a szövegek, amelyek elsőre nem kínálják fel magukat, amelyek fejtörést okoznak az alkotóknak, a nézőknek. Egy nő őrültségéről szól a darab, de úgy, hogy a valóságból többször átcsúszik a szürreálisba, érzelemteli, és humora is van. Persze az is fontos ilyen szempontból, hogy adott legyen egy társulat… Láttam már néhány előadást ettől a társulattól, tudtam, hogy jó csapat, de nem gondoltam volna, hogy ennyire könnyű dolgom lesz velük.”

Az előadás szereplői: Pál-Ferenczi Gyöngyi, Pálffy Tibor, Szakács László, Erdei Gábor, Gajzágó Zsuzsa, Benedek Ágnes, Kovács Kati, Fekete Mária, Nagy Eszter, D. Albu Annamária, Diószegi Attila, Derzsi Dezső, Molnár Gizella, Krizsovánszky Szidónia, Debreczi Kálmán és Kónya-Ütő Bence. A rendező munkatársai voltak: Kónya-Ütő Bence (zeneszerző), Bartha József (díszlettervező), Giliga Ilka (jelmeztervező), Horváth Csaba (fénytechnikus), Nagy Botond (rendezőasszisztens), Nagy B. Sándor (dramaturg), Csomós Tünde Tímea (ügyelő), Dobra Mária Magdolna (súgó).