Afrikai fesztiválon az Osonó

Afrikai fesztiválon az Osonó

Afrikai Nemzetközi Színházi Fesztiválon vesz részt a sepsiszentgyörgyi OSONÓ Színházműhely.  Az észak – marokkói Oujda városban lépnek fel, ahol hetedik alkalommal rendeznek nemzetközi színházi találkozót. A helyi  Comedrama Színházi és Kulturális Egyesület franciaországi partnereivel,  a Francia Nemzeti Színházi és előadóművészeti társulatok szövetségével, a  FNCTA -val  együtt.  Az Osonó Színházműhely az Ahogyan a víz tükrözi az arcot  c. előadását mutatja be a seregszemle második napján, május 13-án. Az afrikai színházi közönség Szaúd-arábiai, orosz, francia, svájci, belga és hazai társulatok alkotásait láthatja május a12-17. között. A találkozó délelőttjein díszlet-, költészet- és mozdulatművészeti műhelymunkák zajlanak. A rendezvény díszvendégei olyan nemzetközi színházi és előadóművészeti szakemberek,  mint Rob van Genechten, a Nemzetközi Amatőr Színházi Szövetség, a IATA  elnöke, vagy Patrick Schoenstein, aki a FNCTA az első embere.

A meghívó fesztiváligazgatóság az Osonó Színházműhelyt két másik marokkói városban is felkérte előadásuk bemutatására. Május 15-én az atlanti óceán parti Kenitrában, majd két napra rá Sufi városában vendégszerepelnek.

A marokkói turnét megelőzően a franciaországi szerzetesközösségnél, Taizében tartott műhelyfoglalkozást a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár. A fesztiválról hazafelé, május 22-én Milánóban, az olaszországi Rotary Club meghívásának eleget téve, míg május 24-én, a vajdasági Újvidéken mutatja be az előadást az Osonó.  A fesztiválon való részvételt Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Város Tanácsa, a Communitas Alapítvány valamint a Tiszta Formák Alapítvány támogatta.

 

Részlet a honlapról

www.osono.ro

„A marokkói turné előtt a társulat négy napot tölt a franciaországi szerzetesközösségnél. A lelki feltöltődés, egy új lendület és az otthoni felelősségvállalásra való felkészülés mellett, a csapat műhelyfoglalkozást is tartott a világ különböző pontjairól érkezett résztvevők számára.

Taizébe jönni annyit jelent, mint meghívást kapni az Istennel való közösség keresésére, amelyet a közös ima, az éneklés, a csend, a személyes elmélkedés és a beszélgetések segítenek- írják a Taizé-i szerzetesek rövid meghatározásukban. Ezt tapasztalja az Osonó is, hiszen a társulat 2007-től minden évben rendszeresen visszatér ide, a Művészeti Népiskola, illetve a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának diákjaival együtt. Az elmúlt évben a társulat részt vett a római találkozóról készült bemutatófilm magyar nyelvű elkészítésében.”