Váróterem Projekt - Bánk bán? Jelen!
Fotó: K.B.G.

AFCN-díjat kapott a Váróterem Projekt

A Román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) minden évben kiosztja különdíjait azoknak a partnereinek, akik az előző évben sikeres projekteket bonyolítottak le AFCN támogatásból. A díjakat odaítélő zsűrit a korábbi nyertesek képviselői alkotják, a kedvezményezettek 10 különböző kategóriában mérettetnek meg. Már az is hatalmas megtiszteltetés volt, hogy idén a Váróterem Projekt bekerülhetett a jelöltek közé, de mint az a 2022. május 16-i, bukaresti díjátadó gálán kiderült, a társulat nyerte meg A korlátozott kulturális hozzáféréssel bíró fiatal közönség megszólítása díjat, a Négy keréken turnésorozat második kiadásával.

A projekt azt a célt tűzte ki, hogy gyermek- és ifjúsági előadásokat tájol olyan erdélyi településeken, amelyek magyar nyelvű tanintézménnyel vagy tagozattal ugyan rendelkeznek, de magyar nyelvű kulturális intézménnyel nem, így az anyanyelvi kultúrához való hozzáférés hiányt jelent. A turné a korszellemnek megfelelően online és fizikai térben is zajlott, a következő előadásokkal tájoltak: Bánk bán? Online!, Az emberek mindenfélét mondanak, Varjú Karcsi, Borsópróba és Bánk bán? Jelen! A vírushelyzet miatti korlátozások egy adott ponton komoly veszélybe sodorták a projekt lebonyolítását, mivel a tanintézmények nem fogadhattak vendégeket. Azt, hogy a határok ösztönzik a kreativitást mi sem bizonyítja jobban, mint a korlátozásokra adott válasza a társulatnak: felkeresték az erdélyi gyermekotthonokat és árvaházakat, akik örömmel fogadták őket. Ezek az új partnerségek, és a bentlakókkal való találkozás jelentették a projekt valódi értékét!

„A projekt során 36 előadást játszottunk 15 különböző településen, s közel 2000 gyermek és fiatal nézett bennünket. Köszönjük ezt a díjat elsősorban nekik, valamint partnereinknek, és természetesen az AFCN-nek, amelynek csapata évről évre profizmusról, ugyanakkor emberségről tesz tanúbizonyságot, jó példát mutatva a többi támogatónak. Köszönjük!”- nyilatkozta Imecs-Magdó Levente, a Váróterem Projekt elnöke.