A XVI. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja

A XVI. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja

Öt napig Kolozsvár a bábszínház nemzetközi fővárosa lesz, hiszen október 16-20-án 21 előadásnak ad otthont a Puck Bábszínház rendezvénye, az immár XVI.-jára megszervezett Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja. A meghívott és a versenyben lévő előadások mellett egy professzionális műhelyre is sor kerül. A fesztivál minden napján pedig legalább egy, de gyakran két magyar nyelvű előadás várja a kolozsvári közönséget.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a fesztivál-előadások a város számos színpadán megtekinthetőek: lesz előadás a Kolozsvári Magyar és a Kolozsvári Román Operában, a Diákművelődési Házban, a Gheorghe Dima Zeneakadémián, a ZUG.zone-ban és természetesen a Puck Bábszínházban.

A fellépők olaszországi, magyarországi, Moldova köztársaságbeli, nagy-britanniai és romániai művészek lesznek. Különleges meghívott a nagy-britanniai Stephen Mottram, és az olaszországi di Filippo Társulat, a debreceni Vojtina és a kisjenői (Moldova Köztársaság) „Guguță” Színház.

A fesztivál minden napján legalább egy, de gyakran két magyar nyelvű előadásra is sor kerül. Hétfőn a Puck Bábszínház magyar tagozata az Én vagyok Pinokkió című előadásra várja a gyermek, de a felnőtt közönséget is, hiszen az előadás kezdeti időpontja 19 óra. Kedden a 10 és 13 órától a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella bábtagozata a ZUG.zone-ban a Történet a tálról és a kanálról című előadást mutatja be, a Puck Bábszínházban pedig 17 és 19 órától a debreceni Vojtina Bábszínház a Szerencsés János előadást játssza. Szerdán magyar nyelven a Diákművelődési házban 9:30 és 11 órától a marosvásárhelyi Ariel Színház előadásában A kis hableány lesz látható. Csütörtökön 10 és 13 órai kezdéssel a ZUG.zone-ban Kispipi és Kisréce előadásra várják a közönséget, amely előadás a nagyváradi Lilliput Társulat előadásában valósul meg, pénteken pedig 9:30 és 11 órától a Puck-színpadon a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház fog A rest legényről mesélni.

Különleges lehetőség nyílik a bábszínészek, színészek és színművészeti hallgatók számára október 18-án, szerdán, 15 órától, amikor az oxfordi Stephen Mottram vezetésével a Puck Bábszínházban bábos műhelyre kerül sor, amelynek címe: A mozgás logikája. A műhely bevezetés lesz a sikeres és látványos bábmozgatás rejtelmeibe.

A hagyományokhoz híven idén is versenyjelleget ölt a fesztivál, és 16 társulat előadása fölött dönt majd az öttagú bíráló bizottság. A zsűri elnöke Slobodan Marković (a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója), tagjai pedig: Roxana Croitoru teatrológus, dr. Katona József rendező, dr. Ovidiu Pecican újságíró és dr. Epaminonda Tiotiu díszlettervező.

A 16-jára szervezett fesztivál október 20-án, pénteken 18: 30-kor a díjátadó ünnepségen zárul.

Jegyek válthatóak előadások előtt a fesztiválhelyszínek pénztárainál. Jegyfoglalás pedig hétfőtől péntekig 9-16 óra között Sipos Krisztina közönségszervezőnél lehet a következő telefonszámon: 0731837693.