A XII. Shakespeare Fesztivál magyar programja

A XII. Shakespeare Fesztivál magyar programja

Idén a fiatal alkotóké a főszerep

1616-ban, 400 éve halt meg William Shakespeare angol színműíró, költő. Emlékére idén kiemelt programok láthatók Gyulán a XII. Shakespeare Fesztiválon július 7. és 17. között. Ezen a fesztiválon a fiatalok lesznek a középpontban, ahova olyan tehetséges ifjú rendezőket, színészeket hívtak meg, akik új szemléletet, lendületet hoznak a 12 éves Shakespeare-ünnepbe. Ahogy azt már a gyulaiak és az érdeklődő közönség is megszokta, minden évben kifejezetten a Várszínház színpadára készülő produkció is helyet kap. Az ünnepi évben ifj. Vidnyánszky Attilát és alkotótársait kérte fel Gedeon József a Várszínház igazgatója a III. Richárd című produkció létrehozására. Az előadás szerepeit Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli, Trokán Nóra , valamint a Színház- És Filmművészeti és a Kaposvári Egyetem színész hallgatói játsszák.

Ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei Miklós és Kovács Adrián vezette alkotói csoport már több Shakespeare-előadást is létrehozott, amelyekkel szép sikereket értek el. A gyulaiak is láthatták az egyiket, a tavalyi Shakespeare Fesztivált ugyanis az Athéni Timon zárta. A Kamarateremben és annak kertjében Hegedűs D. Géza címszereplésével látványos, letaglózó előadásnak lehettünk szó szerint is részesei. Idén is bravúros produkcióra számítunk, hiszen a királydráma, Shakespeare második leghosszabb műve is nagyrészt várban játszódik, és ahogy azt a fiatal rendezőtől már tapasztalhattuk, nincs olyan zug, amit ő ne használna ki. Ráadásul a Shakespeare által színpadra álmodott közel 40 szereplőt ez esetben alig húszan játsszák el, így reményeink szerint a színészektől is sokoldalú, remek alakításokat láthatunk majd. Ahogy Vecsei Miklós által készített új fordítást is először Gyulán láthatja a nagyérdemű. A próbák elkezdődtek, a POSZT után „összeköltözik” az alkotógárda, hogy tudásuk legjavát nyújtva tudják bemutatni a darabot.

A külföldiek mellett izgalmas magyar produkciókat tartogat a közönségnek a tizenkettedik Shakespeare Fesztivál.Dömötör Andrással már találkozhattunk Gyulán. Tíz évvel ezelőtt, az akkor még rendező-tanuló Shakespeare-vígjátékot vitt színre Vízkereszt, vagy amire vágytok címmel. Az előadásra még most is emlékszünk, hiszen tucatnyi mosógép között játszották az Örkény István Színház művészei. A fesztiválon a Színház és Filmművészeti Egyetem negyed éves hallgatóinak rendezett vizsgaelőadását, aSZFEntivánéji álom című produkciót láthatjuk. Kulcsár Noémi koreográfus neve is immár garancia arra, hogy szép táncelőadást is élvezhessünk a fesztiválon. Tavaly a Miskolci Balett művészei a Tószínpadon adták elő Noémi rendezésében a Rómeó és Júliát nagy sikerrel. Idén nehezebb témát választott az ifjú koreográfus: a Machbetet a Nemzeti Táncszínház és Kulcsár Noémi Tellabor közös előadásában tekinthetjük meg. A magyar program keretében, mint az évad egyik legjobb előadásaként meghívott produkciót a budapesti Katona József SzínházAhogy tetszik című előadásátnézhetjük meg a Junior Prima-díjasKovács D. Dániel rendezésében. Vele még nem találkozhattunk Gyulán, de reméljük, eddigi sikeres rendezései jó belépő a rangos fesztiválra és szívesen fogadja majd a gyulai közönség. „Négy emberpár bolyong az ardenierdőnek nevezett helyen, hogy ha sehol másutt, ott végre legyőzze a félelmeit, és próbárategye magát és a másikat.” A szereplők között van Fekete Ernő, Újlaki Dénes és Ónodi Eszter.

A fesztiválon három Rómeó és Júlia előadást is láthatunk különböző rendezésekben. Az egyik kapcsán még egy új fiatal rendezőt mutatunk be Gyulán: Berzsenyi Bellaagh Ádám a Budaörsi Latinovits Színház művészeivel vitte színre a szerelmesekről szóló drámát.  Lőrinc barátnak Székely B. Miklóst kérte fel, a Dajka szerepében pedig a friss Kaszás Attila-díjas Spolarics Andreát láthatjuk. A fesztivál első napjaiban szintén a fiataloké a vár előtti terep: a békéscsabai Jókai Színház Színitanházának másod éves hallgatói is a Rómeó és Júliát játsszák el utcaszínházi stílusban. A fesztivált a kaposvári egyetemisták félelmetesen lendületes Rómeó és Júliája zárja ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás után örömkoncertlesz az osztály rock-zenekarának előadásában Eric Clapton, Lady Gaga, KylieMinogne, Tom Waits zenéivel.

A fiatalok munkája garancia lesz a fesztivál sikerére. Friss, új szellemiségű előadásokat láthatunk majd, ami méltó ünnep és tisztelgés lesz majd a 400 éve eltávozott angol drámaíró óriás előtt.

                          

                             Részletek: www.shakespearefesztival.hu