A XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium meghívottja a Manka

A XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium meghívottja a Manka

Idén immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetiségi Színházi Kollokviumot, amelynek idén is a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház ad otthont. 2015. szeptember 24. és október 4. között huszonhárom előadást: nyolc nagytermit, tizenhárom stúdiót és két kávéházi, kocsmai környezetben előadott színházi projektet lát vendégül a Hargita megyei színház. A romániai magyar, német, illetve jiddis nyelven játszó színházak mellett idén premierként két román nyelvű színház magyar kötődésű előadása is meghívást kapott a seregszemlére, továbbá külföldi színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Kárpátaljáról is jelen lesz egy előadással.

A fesztivál két ősbemutatót is kínál a közönségnek, az egyiket a házigazda társulat előadásában, a másikat pedig a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának produkciójában. A szatmári színház a nemrég bemutatott Hatházi-darabbal, a Mankával érkezik a Kollokviumra. A szerző által rendezett előadásra Gyergyószentmiklóson a fesztivál nyolcadik napján, 2015. október 1-én, 20 órától kerül sor a színház nagytermében kialakított színpadi nézőtéren.

A gyergyószentmiklósi színház 2001-től ad otthont a kétévente sorra kerülő eseménynek, és a szervezők idén is a fesztivál találkozó jellegére, a közös, szakmai párbeszédre fektetik a hangsúlyt.

a Harag György Társulat PR-osztálya