A TRUBADÚR Operaelőadás Marosvásárhelyen

A TRUBADÚR Operaelőadás Marosvásárhelyen

Giuseppe Verdi A trubadúr című operája a Kolozsvári Magyar Opera előadásában a 2013/2014-es évad zárásaként, a Tompa Miklós Társulat kínálatában tekinthető meg Marosvásárhelyen.

 Az opera középpontjában Azucena, a cigány asszony áll, akit két szenvedély: nevelt fia iránti szeretete és az anyja gyilkosa elleni bosszúvágy mozgat. Ellentmondásos, tragikus sorsú szereplő, akinek döntései irracionálisnak tűnhetnek, de Verdi szerint „csupán a beszéde zavaros, de elméje ép.” A másik női főszereplő Leonora, akinek kegyeiért két férfi küzd életre-halálra – az első felvonásban még egyszerű, szerelmes fiatal lány, az utolsóban önmagát feláldozó, tragikus hősnő. A két férfi főszereplő, Luna gróf és Manrico, a trubadúr, a háborúban és a szerelemben is ellenfelek. Míg Luna grófot az elvakult szenvedély, és még inkább a féltékenység mozgatja, Manrico viszonzott szerelméért harcol, anélkül, hogy sejtenék, milyen titkos kötelék feszül közöttük.

A művet Szabó Jenő rendező és Kulcsár Szabolcs karmester kortárs olvasatában láthatja a közönség. „Egy zátonyra futott társadalom fekete doboza. Persely a szó szoros és átvitt értelmében is, ahol az emberi értékeket aprópénzre cseréljük, akár saját indítékból, akár külső kényszer hatására. A sorsfonatból kiragadott egyetlen epizód kerül reflektorfénybe a színpadon.”  fogalmaz a rendező, aki az előadás központi szimbólumaként Azucena hajfonatát választotta. Ahogy a tragédia kibontakozik, úgy őszül meg napról napra Azucena, míg végül a szürke hajfonat fogja béklyóba az asszonyt.

Ezt a víziót hangsúlyozza a modern technológia elemeit is felhasználó díszlet Venczel Attila tervezésében, illetve a jelmezek, amelyek Ledenják Andrea divattervező egyedi stílusának jegyeit viselik.  Az előadás mozgásművésze Jakab Melinda. Főbb szerepekben láthatók olyan vendég- és helyi művészek, mint Balla Sándor (Luna), Barabás Zsuzsa (Leonora), Molnár Mária (Azucena), Hector Lopez-Mendoza (Manrico), Szilágyi János (Ferrando), Mányoki Mária (Ines), Rétyi Zsombor (Ruiz), Mányoki László (Egy öreg cigány) és Rigmányi István (Hírnök).

  Giuseppe Verdi remekműve A TRUBADÚR című két felvonásos opera 2014. június 29., vasárnap 19.00 órai kezdettel tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. Az előadásra érvényesek a  Bernády György mecénás és Kemény János bemutató bérletek, a szabadon maradó helyekre jegyet lehet váltani a Kultúrpalota jegyirodájában hétköznap 12.00-17.30 óra között és a színházi jegypénztárban 9.00-15.00 óra között, valamint a www.biletmaster.ro honlapon.