A Tompa Miklós Társulat ünnepi kínálata a magyar kultúra napján

A Tompa Miklós Társulat ünnepi kínálata a magyar kultúra napján

2019. január 22-én, kedden a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata több helyszínen ünnepli a magyar kultúra napját, a magyar nemzeti himnusz megszületésének évfordulóját.

A Studium-Prospero Alapítvány kezdeményezésére, többek között a Nemzeti Színházzal partnerségben hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Olvass fel Marosvásárhelyért! elnevezésű 10 órás felolvasó-maraton, amelyen az idei alkalomra ajánlott, marosvásárhelyi magyar szerzők, évfordulós magyar szerzők művei, vagy a román irodalom magyarra fordított alkotásai többek között a Tompa Miklós Társulat művészeinek tolmácsolásában fognak elhangzani.

Délután 4 órától könyvbemutatóra kerül sor: a Magányosok Klubja meghívására a decemberben megjelent színháztörténeti kötetet, az Életem a színház című Kőszegi Margit-emlékalbumot a szerző Ferencz Éva ismerteti a Deus Providebit Tanulmányi Házban. Az egykori Székely Színház legendás nagyasszonyának emlékét Bálint Örs színművész közreműködésével és a Marosvásárhelyi Rádió Aranyszalagtárából származó, a könyvhöz mellékelt CD-n szereplő felvételek, interjúk segítségével idézik fel.

A Színház Nagytermében este 7 órától megtekinthető a Tompa Miklós Társulat többszörösen díjazott előadása, a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című produkció Radu Afrim rendezésében.

Az előző évekhez hasonlóan, a magyar kultúra napi felolvasómaratont is élőben közvetítjük. Aki otthonról vagy okostelfonjáról szeretné követni a felolvasást, a rendezvény napján keresse a részleteket a felolvasó maraton vagy a Tompa Miklós Társulat Facebook-oldalán, ahol megtalálja majd a közvetítés linkjét: https://www.facebook.com/olvassfelmarosvasarhelyert/.