A Tháliában vendégszerepel  a Tomcsa Sándor Színház

A Tháliában vendégszerepel a Tomcsa Sándor Színház

A Tomcsa Sándor Színház előadása nyitja a budapesti Thália Színház egy hónapon át tartó színházi seregszemléjét, a Határon Túli Hétfőket.

A Thália Színház november 17- december 15. között négy határon túli színtársulatot lát vendégül. A  seregszemlére a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Újvidéki Színház és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulata is meghívást kapott.

A hétfő esti előadások sorát a Tomcsa Sándor Színház társulat nyitja. November 17-én este 7 órától a Thália nagyszínpadán a Rendes feltámadás című, Tamási Áron novellái alapján született produkciót mutatják be a fővárosi nagyérdeműnek.

 „Borzasztóan örültünk a Thália Színház meghívásának. Ráadásul tévéfelvétel is készül. A színház illanó művészetében ez a felvétel mégiscsak egy fajta maradandóságot fog jelenteni. Az előadás egyébként az olyan régi magyar filmek hangulatát idézi, mint a Ház a sziklák alatt. Színvilágában is szépia színű az egész történet. A díszlet olyan cándra (deszkavágáskor keletkező, gyenge minőségű famaradék – a szerk.), hegyes bútorok, nonfiguratív dolgok vannak benne, amikről nem lehet tudni, hogy tákolmány vagy micsoda. És az egész nagyon intim.” -nyilatkozta a meghívással és a színművel kapcsolatosan a Thália honlapján megjelent interjújában (http://www.thalia.hu/index.php/main/newsdisplay/interju-csurulya-csongorral_3220) Csurulya Csongor, a darab rendezője, a székelyudvarhelyi társulat művészeti vezetője.

A fogadtatással kapcsolatosan úgy vélekedett: nincsenek aggályai afelől, hogy az ízes székely humort, a góbé gondolkodásmódot, a sajátosan Tamási-világ minden apró nüanszát érteni és érezni is fogja, azaz vevő lesz a színpadon megelevenedő „más világra” a budapesti közönség.

 A Tomcsa Sándor Színház társulatának nem ez az első fellépése a Tháliában, korábban még két alkalommal léphettek fel. 2012 májusában a Csehov – Kiss Csaba férfimeséjét, a De mi lett a nővel? (rendező: Tóth Árpád) című stúdió előadást játszották a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjének első kiadásán. A második Szemlén, 2013-ban, Szálinger Balázs Köztársaság (rendező: Telihay Péter m.v.) című nagyszínpadi drámáját mutatták be.