A TEST MŰHELYEI – SZÍNHÁZI FOGLALKOZÁSOK

A TEST MŰHELYEI – SZÍNHÁZI FOGLALKOZÁSOK

A TEST MŰHELYEI – SZÍNHÁZI FOGLALKOZÁSOK

A Shoshin Színházi Egyesület, a Brillante Dance Studioval együttműködve két, egyenként 10+1 alkalomból álló színházi foglalkozást indít a november 14. – január 31. időszakban.

I. Test-elme. A bennünk lévő látnok
Vezeti: Köllő Csongor
Az első találkozók ütemezése:
november:

14. – 19-21 h
15. – 20-22 h
29. – 11-13 h
december:
5. – 18-20 h

II. Mozdulat és belső tér
Vezeti: Györgyjakab Enikő
Az első találkozók ütemezése:
november:

15. – 18-20 h
28. – 17-19 h
december:
5. – 16-18 h
13.- 18-20 h

Helyszín:
Kolozsvár, Főtér (Piața Unirii) 10., II. emelet, Brillante Dance Studio

Árak:

180 lej/modul, vagy 20 lej/alkalom

mindkét modul esetén 300 lej

A foglalkozások mesterségbeli elmélyülésként, önmagunk alaposabb megismeréséhez vezető útként, hagyományos tréningek és spirituális diszciplínák alternatívájaként, és további színházi munkára (pl. színművészetire) való felkészülésként is szolgálnak.
Kulcsszavak: test-emlékezet, központ, súly, egyensúly, koncentráció, figyelemvezetés, izoláció, gesztus, tér, ritmus, viszony, partner, energia.

A kurzusok részletes tartalmát, bővebb információkat az esemény comment-részlegében találhatnak.

FONTOS:

Jelentkezni a shoshin.mail@gmail.com címen lehet, megjelölve a kívánt modult. Hogy jobban felkészülhessünk, és tisztább képet alkothassunk a résztvevőkről, a jelentkezésben kérjük, írják meg a nevüket, életkorukat, valamint hogy részt vettek-e eddig bármilyen színházi, táncos vagy mozgástanfolyamon. (Mindezeknek információértékük van, a jelentkezést magát nem befolyásolják).
Bővebb információt a 0749-616450 valamint 0742-569359 telefonszámokon kérhetnek.
Bár a folyamatos jelenlét ajánlott, lehetséges menet közben csatlakozni vagy hiányozni – a szükséghez és lehetőségekhez mérten.
A résztvevőket arra kérjük, hogy kényelmes csereruhát, röplabda típusú térdvédőket és sok nyitottságot hozzanak magukkal.

Részletek a modulokról:

I. Test-elme. A bennünk lévő látnok (vezeti: Köllő Csongor)

Olyan világban élünk, amelyben a testet és az elmét többnyire két különálló entitásként kezeljük. Mi történik velünk azon az ösvényen, amelyen újraegyesíteni kívánjuk őket? Mi történik, amikor felfedezzük, hogy minden gondolatunk, emlékünk és tapasztalatunk bele van írva a testünkbe, az idegeink mátrixába? Ezekbe az idegekbe, amelyek keresztül-kasul átjárják a fizikai testünket? Mi történik, amikor elkezdünk „gondolkodni” a testünkkel? Amikor az intuícióhoz fordulunk a ráció helyett, de csak azért, hogy az intuíciót újraházasítsuk a rációnkkal? És van-e módja annak, hogy „áthelyezzük” ezeket a kérdéseket – vagy a rájuk kapott válaszokat – az „igazi élet” napi rutinjába? Lehetséges ez, vagy csak a képzeletünk szüleménye? Mi a képzelet?

A foglalkozások alatt megpróbáljuk feltenni ezeket a kérdéseket, és remélhetőleg néhány választ is kapunk rájuk. Olyan eszközökkel dolgozunk majd, amelyek a színházi gyakorlat sajátjai. Mert szerencsénkre a színház rendelkezik épp azokkal az eszközökkel, amelyekre szükségünk van ebben az utazásban. A keresésben specifikus, a XX. századi színház nagy laboratóriumi hagyományaiból eredő fizikai és vokális tréninget fogunk használni. A „legrosszabb”, ami történhet velünk, hogy felébred a testünk és a hangunk, az érzékeink kiéleződnek, a reflexeink újjászületnek. A legjobb, ami történhet, hogy felfedezünk valami újat Együtt.

Ez a foglalkozás színészeknek és nem-színészeknek, időseknek és fiataloknak, férfiaknak és nőknek egyaránt szól. Mesterségbeli elmélyülésként, önmagunk alaposabb megismeréséhez vezető útként, hagyományos tréningek és spirituális diszciplínák alternatívájaként, és további színházi munkára (pl. színművészetire) való felkészülésként is szolgál. A foglalkozásokat hetente egyszer, összesen tíz alkalomból álló modulban tartjuk, november–január időszakban. Bár a kontinuitás ajánlott, lehet hiányozni, vagy menet közben csatlakozni, szükséghez és lehetőségekhez mérten.

II. Mozdulat és belső tér (vezeti: Györgyjakab Enikő)

Testünk elsajátította az életben való részvételhez szükséges mozdulatokat, megtanulta az utakat, amelyeket különböző gyakorisággal bejár a térben. Olyannyira megtanulta, hogy igazából el is felejtette. Vajon észrevesszük-e, ahogyan a kéz reggel megnyomja a gombot a telefonon, hogy leállítsa az ébresztőt? Vagy ahogyan a lábaink kivezetnek minket a konyhába? Időnk nagy részét a gondolataink között töltjük, a testünk pedig automatikus módon és sok olyan mozdulatot végez, amiről mi nem is tudunk, pontosabban, aminek nem vagyunk tudatában. A figyelem megvonása kapcsolatvesztést eredményez a testünkkel, amit egyfajta tunyaságként érzékelünk.

A foglalkozások olyan gyakorlatok rendszerére épülnek, amelyek egy fizikai színházi tréning alapját képezik. Színházi képzés esetében a cél a testen keresztüli kommunikáció lehetőségeinek megtapasztalása és ezen lehetőségek kibővítése. Természetesen a mi esetünkben elsősorban nem a képzés a cél, hanem a megtapasztalás. A gyakorlatok arra hivatottak, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a figyelem koncentrálására; hogy szükséges akadályt, ellenállást képezzenek, amellyel szembesülve vagy amit leküzdve újra tényleges kapcsolatba kerülhetünk a testünkkel. Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy ezek a kreatív és ugyanakkor fizikális gyakorlatok, azon túl, hogy elősegítik a koncentrációt,  növelik a testtudatosságot és test-emlékezetet, egyfajta „megérkezettség” érzetét képesek megteremteni bennünk.

Kulcsszavak, témák, amelyeket érintünk: test-emlékezet, központ, súly, egyensúly, koncentráció, figyelemvezetés, izoláció, gesztus, tér, ritmus, viszony, partner, energia.

A foglalkozások irányított bemelegítővel kezdődnek és relaxációval érnek véget.