A természet vadvirága — Petőfi 200 a Szigligeti Színházban

A természet vadvirága — Petőfi 200 a Szigligeti Színházban

Dokumentumszínházi előadással idézi meg a lánglelkű költő emlékét a Szigligeti Társulat

            Hát azért nekem örökre
           
Szépen békét hagyjatok;
           
Ugysem sok gyümölcsü munka:
           
Falra borsót hánynotok.
           
S kedvetek ha jön kötődni,
           
Ugy kapkodjatok felém:
           
A természetnek tövíses
           
Vadvirága vagyok én.

            2023. január 1-én volt 200 éve, hogy megszületett Petőfi Sándor. A nagyváradi Szigligeti Színház olyan előadással készül megünnepelni ezt az évfordulót, illetve az ahhoz kapcsolódó emlékévet, ami minden generáció számára élményszerűen kelti életre ezt a robusztus óriást, akinek ellentmondásos és lenyűgöző személyisége, költészete, bátorsága, hazaszeretete a mai napig fényt vet ránk. A Novák Eszter művészeti vezető rendezésében megvalósuló A természet vadvirága — Petőfi 200 című előadás bemutatójára március 15-én 19:00 órától kerül sor a Szigligeti Színház nagytermében.

            Az előadás naplókból, levelekből, levelezésekből, kordokumentumokból, kortársak és az utókor megszólalásaiból és természetesen versekből dolgozik, de történetet mesél el, Petőfit, Szendrey Júliát és kortársakat szólaltat meg saját szavaikkal. Olyan momentumokat, találkozásokat, végzetszerű pillanatokat elevenít meg a produkció, melyek átélhetővé és nagyon is valóságossá teszik a befogadó számára ezt a különös embert. Kevés zsenivel találkozhatunk személyesen, ha egyáltalán megadatik, hogy találkozzunk  — ez az előadás a lehetetlent kísérli meg lehetővé tenni: egy mély találkozást Petőfi Sándorral, az emberrel. 

A lánglelkű költő korán elhalt. Senki sem tudja, hol és mikor. Benne irodalmunk egyik legfényesebb csillaga hunyt el. Egyhirtelen meg sem lehet azt mondani, mit veszténk el benne; csak amint mindig jobban halad egyik év a másik után madárlátta sírja felett: úgy tűnik fel egyenkint, hogy hány helyen nincsen Petőfi?…” – írja róla Jókai Mór, a kor- és pályatárs.

            Ez az érzés nem múlt el, hiába telt el kétszáz év születése óta. Kisebb és nagyobb közösségeknek, az egész nemzetnek mindig szüksége lesz rá, és mindenkire, aki legyen bár nehéz természetű, de ennyit akar tenni környezetéért, honfitársaiért mint ő, a természet tövises vadvirága.

Jegyek a bemutatóra már kaphatók jegypénztárunkban, illetve online, a szigligeti.biletmaster.ro honlapon.

Szereplők:

Sebestyén Hunor

Kocsis Anna

Szabó Eduárd

Hunyadi István

Kardos M. Róbert

Scurtu Dávid

Rendező: Novák Eszter

Szövegkönyv: Szálinger Balázs

Zene: Trabalka Cecília

Látvány: Cristina Breteanu