A tenger vonzásában - Az M Studio új bemutatója

A tenger vonzásában – Az M Studio új bemutatója

Horațiu Mihaiu rendezésében és Mălina Andrei koreográfiájában készül az M Studio legújabb előadása, A tenger c. produkciót február 16-án mutatják be Sepsiszentgyörgyön.

Horațiu Mihaiu a kortárs román színház meghatározó alakja, a költői színház egyik meghonosítója Romániában. A képzőművészet irányából érkező rendező sajátos módon találkoztatja a verbális és non-verbális rétegeket előadásaiban. A látvány, a mozgás, a zene és a szöveg sajátos egybefonódásából egyedi színházesztétikát teremtett, amelyben a vizualitás kerül előtérbe. Előadásainak műfaját szokatlan terminusokkal, színházi installációként, vizuális esszéként határozzák meg. Színháza gyakran inspirálódik kortárs zenei művekből vagy képzőművészeti alkotásokból.

A rendező Henrik Ibsen A tenger vonzása című drámáját Ketil Bjørnstad norvég zeneszerző A tenger (The Sea) című zeneművével ötvözi. Az előadás megalkotására eredetileg a zenemű inspirálta, de víziójának színpadra állításához szüksége volt az Ibsen-darab erős irodalmi szövetére, ahogyan a hangsúlyos mozgásvilágra is – fogalmazott Mihaiu a társulat sajtótájékoztatóján. Éppen ezért kulcsfontosságú Mălina Andrei koreográfus munkája is a produkcióban.

Hogyan kezdünk el beszélni arról a világról, mely a múltat állítja a figyelem középpontjába? Ha már a szavak elfogynak, maradnak a víziók, képek, jelek, szimbólumok, melyek egyik valóságdarabtól elvezetnek a másikig. Ezért is válik az előadás központi motívumává a tenger, mely megszólaltatja a bennünk rejlő múltat, előhívja életünk jelentős momentumait, felébreszti a halhatatlanság iránti vágyunkat. Az előadás audio- és vizuáltechnikai eszközökkel, a prózai színház, a mozgásszínház, valamint a zene nyelvén teremt mindannyiunknak új lehetőséget, hogy töredezett emlékeink helyét újra megtalálhassuk.

Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta. A bemutató február 16-án, kedden 19 órától tekinthető meg a Háromszék Táncstúdióban, majd február 24-én és 25-én is játsszák az előadást. Jegyek a Kulturális Szervezőirodában kaphatók.


 

A tenger

Henrik Ibsen A tenger vonzása c. drámája nyomán

 

Szereposztás:

Szekrényes László: Wangel körorvos

Polgár Emília: Ellida, a második felesége

Nagy Eszter: Bolette, az első házasságból való lánya

Gáll Katalin: Hilde, az első házasságból való lánya

Orbán Levente: Arnholm, főgimnáziumi tanár

Bajkó László: Lyngstrand

Veres Nagy Attila: Az idegen

 

Alkotóstáb

Rendező: Horațiu Mihaiu

Koreográfus: Mălina Andrei

Zene: Ketil Bjornstad

Díszlet, jelmez: Horațiu Mihaiu

Videó: Horațiu Mihaiu, Cezar Enache

Dramaturg: Szabó Réka

 

Ügyelő: Bartók Enikő

Fény: Szabó Huba

Hang: Chirițescu György

Öltöztető, kellékes: Both Melinda

www.m-studio.ro