A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház decemberi programajánlója

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház decemberi programajánlója

FESZTIVÁLSZEZON UTÁN ÖZÖNVÍZ ELŐTT

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház számára a budapesti Kortárs Drámafesztiválon való szerepléssel, ahol Hajdu Szabolcs Békeidő című előadását tekinthették meg az érdeklődők, úgy tűnik  véget ért a 2013-as év fesztiválszezonja. Decemberben a színház az eddigiek mellett három meghívott előadással, egy egyéni műsorral és a felújított Özönvíz előtt-el várja az érdeklődőket.

Bár a fesztiváljárás véget ért, még egy utolsó vendégszerepelésre Szabadkára látogat  a színház, ahol december 3-án Pintér Béla-Darvas Benedek Parasztopera című előadása lesz megtekinthető a szabadkai Népszínházban. Az előző hónapok folyamán a Szikszai Rémusz rendezte előadás több székelyföldi és magyarországi színpadon is megfordult, de a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban is nagy sikerrel játsszák a bemutató óta.  Az előadást legközelebb december 16-án tekintheti meg a temesvári közönség.

December 4-én a színház Studió Terme a budapesti Lakmusz Csoport és a cseh Divadlo Unlimited közös előadásának a White Coffee-nak (r.: Lucie Málkova) ad otthont. A fiatal alkotókból álló nemzetközi csapat “fekete-fehér komédiája” a toleranciáról, a rasszizmusról és a kisebbségek indentitásáról szóló előadás, melyben az alkotók témához kapcsolódó élményeik és vallomásaik is helyet kapnak.

Néhány nappal később, december 9-én a tavalyi évadban bemutatott Oleg és Vlagyimir Presznyakov szövege alapján készült Özönvíz előtt című előadást tekinthetik meg az érdeklődők, Szabó Máté rendezésében. A humorban és váratlan fordulatokban gazdag vígjátékban egy középkorú férfi útját követhetjük nyomon, amint egyfajta „második” özönvíz előtti állapotban próbálja menteni magát és mindazt, ami neki még számíthat valamit. A történet főhőse, a lehető legtávolabb áll attól, hogy hős legyen, amikor azonban a véletlen egy pillanatra eleve elrendeltnek tűnik, elfásultsága megszűnik és kétségbeesetten fut az egyetlen irányba, ahol reményt lát, és ez nem lehet más, mint a végítélet. Tragikomikus mese arról, milyen messze vagyunk az újrakezdés lehetőségétől, akár, társadalmi, akár egyéni szinten és ha nem vigyázunk nemhogy a bárkáról, de a saját csónakunkból is kiszorulunk.

Ebben a hónapban is látható lesz, december 14-én, az Upor László rendezte Leenane szépe. Az idei évadban elsőként bemutatott előadás a kortárs angolszász drámairodalom fenegyerekének tartott Martin McDonagh szövege alapján készült, mely  az ír falu, Leenane néhány lakójának története köré épül, két egymás gyűlöletébe belekeseredett női figurát emelve a középpontba, Maureent és anyját Mag-et.

Másnap, december 15-én Cintányéros cudar világ, avagy élet/pálya hátulról címmel Szász Enikő születésnapi, egyéni műsorát tekintheti majd meg a színház közönsége.

A Lakmusz Csoport 4.-i előadásán kívül, decemberben még két meghívott előadásnak ad otthont a temesvári magyar színház. A színház december 17-én a kolozsvári Váróterem Projekt Advertego, illetve a Bánk Bán? Jelen! című előadására várja az érdeklődőket a Gerhardinum Líceum, Aula Magna termébe.

December 18-án ismét látható lesz Elżbieta Chowaniec: Gardénia című előadása, mely novemberben a bukaresti Országos Színházi Fesztiválon (FNT) szerepelt nagy sikerrel. A rendező, Koltai M. Gábor előadását a sajtó és a közönség is egyaránt jól fogadta.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház programjában a 2013-as év utolsó előadása a Puskás Zoltán rendezte Jimmy Roberts – Joe DiPietro: Ájlávjú című musical december 20-án lesz újra megtekinthető. A 2009-ben bemutatott előadást a társulat novemberben újította fel ismét, és egész évadban műsoron tartja majd.