A TANDEM Csoport előadása és az Arab éjszaka Gyergyószentmiklóson

A TANDEM Csoport előadása és az Arab éjszaka Gyergyószentmiklóson

A Figura május 20. és 21-én, kedden és szerdán este 7 órától újra műsorra tűzi a Roland Schimmelpfennig, kortárs német drámaíró darabját, Albu István rendezésében Az arab éjszakát, melyet május 11-én, szombaton mutatott be.

Schimmelpfennig darabjának ősbemutatója 2001-ben volt Stuttgartban. Ezt követően a szöveget számos európai városban vitték színre. A darab egyszerre kihívás rendezőnek és színésznek, hiszen a kortárs szöveg sajátos formája egyedi színpadi nyelvet követel. Az arab éjszaka be nem teljesült álmok története, öt szereplő véletlen találkozása egy sokemeletes tömbház mágikus terében. A hetedik emeleti folyosón jobbra 15, balra pedig 16 egyforma lakásban élik mindennapi életüket a tömbház névtelen lakói. Ezen a folyosón a különös 7-32-es számú skatulya lesz az a mágikus tér, ahonnan a szereplők vágyai, álmai kiindulnak egy olyan útra, mely mindannyiuk számára valamilyen fajta különös végzetet hordoz.

A produkció stúdióelőadás a nagyszínpadon. Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej. Jegyeket elővételben a színház jegyirodájában lehet váltani munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között, vagy előadás előtt egy órával a helyszínen. Jegyfoglalás a 0752-227-751-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

Május 21-én, szerdán este 7 órától a sepsiszentgyörgyi Tandem Csoport Jevgenyij Griskovec, kortárs orosz drámaíró, Hogyan ettem kutyát című monodrámáját mutatja be a Salamon Ernő Gimnázium 105-ös termében. A produkciót Derzsi Dezső, a Tamási Áron Színház színésze és a Tandem Csoport vezetője adja elő. Az előadást közönségtalálkozó követi.

Jegyek ára 10 lej. Jegyeket elővételben a Figura jegyirodájában lehet váltani munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között, vagy előadás előtt egy órával a helyszínen. Jegyfoglalás a 0752-227-751-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

Jevgenyij Griskovec egyszemélyes színházi előadását, a Hogyan ettem kutyát 1999-en Arany Maszk Nemzeti Színházi Díjjal jutalmazzák, nevezetesen újítás és a kritikusok díja kategóriában.

A darabot a Tandem Csoport osztálytermekre adaptálta, azzal a céllal, hogy  az előadás olyan spontán, itt és most megszülető színházi találkozássá váljon, mely a játék lehetőségét hordozza magában.

Derzsi Dezső szerint „Griskovec szövege arról az útról, illetve folyamatról beszél, melyet, ha különböző formában is, de mindannyian bejárunk a felnőtté válás időszakában. A kérdés az, hogy ki hogyan dolgozza fel az élményeket.”

A Tandem Csoport fiatal színházi alkotókat magába foglaló, projekt alapon működő összművészeti szerveződés, mely azzal a céllal született, hogy különböző tevékenységi területeken alkotó művészek számára lehetőséget kínáljon a közös gondolkodásra, közös művészeti alkotások létrehozására. A Hogyan ettem kutyát című tantermi projekt a csoport harmadik produkciója.