A találkozások helye maradt a dráMA

A találkozások helye maradt a dráMA

Gazdag felhozatallal várja az érdeklődőket a 10. kiadásához érkezett székelyudvarhelyi dráMA Kortárs Színházi Találkozó: Nagy Pál, a szervező Tomcsa Sándor Színház igazgatója az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, olyan programot sikerült összeállítani, amely megállja a helyét a jubileumi kiadáson. Az igazgató fontos eseménynek nevezte a 10. dráMÁt, amely bizonyítja, hogy az elkezdett munka folytonossá vált, a rendezvény ráadásul értékteremtő műhely lett.

Többször is felmerült, hogy a dráMA kapjon hangsúlyosabb fesztiváljelleget, legyen például zsűrije, Nagy Pál elmondása szerint azonban a tizedik kiadásnál egyelőre megmarad a találkozójelleg, a továbbiakban pedig Zakariás Zalán művészeti vezetővel, illetve az immár visszajáró vendégnek számító szakemberek segítségével beszélnek a hogyan továbbiról. „A találkozójelleg most még megmarad, ebből adódóan a válogatás is szubjektív. Saját élményeink és szakember-barátaink véleménye alapján hívtuk meg az előadásokat” – fogalmazott az igazgató. A szervezők két további értékes román nyelvű előadást is meg szerettek volna hívni, fontosnak tartották volna bemutatni ezeket a székelyudvarhelyi közönségnek.

Nagy Pál a rendezvény körüli anyagi nehézségekről is beszámolt. Annak ellenére, hogy a román Nemzeti Kulturális Alaptól (AFCN) idén nem kapott támogatást, a találkozó nincs veszélyben, a román kulturális minisztérium ugyanis az eddigi támogatásnak mintegy dupláját biztosítja. A programban szerepelnek visszatérő teátrumok, mint a nagyváradi Szigligeti Színház vagy a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, de például a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata először van itt, méghozzá rögtön két produkcióval. Nagy Pál szerint vannak kakukktojásnak tűnő programpontok is, ilyen a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása, amely Visky András Júlia – Párbeszéd a szerelemről című műve alapján jött létre. „A darabot a rendező, Szabó K. István, régi kollégánk, művészeti vezetőnk ajánlotta be. Ráadásul a debreceni színházzal ápolt kapcsolatunk sem új, ezt erősíteni is akarjuk” – magyarázta Nagy Pál.

Az igazgató kiemelte a dráMÁzat IV. antológiakötet szeptember 18-ai bemutatóját – a kiadvány a Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház közös pályázatán nyertes drámákat tartalmazza. „Lesz benne egy meglepetésszerző: Hatházi András, aki ugyanakkor a dráMA pénteki napján fellép egy monodrámával. Ez is jelzi, hogy a pályázat apropóján kezd kialakulni egy alkotói műhely, régi szerzők visszaköszönnek más szerepkörben” – hangsúlyozta Nagy Pál.

Zakariás Zalán művészeti vezető arról számolt be, hogy idén újdonságként filmklub is lesz. Egyrészt a TVR Iași három produkcióját mutatjuk be, amellyel a színház Matei Vișniec kortárs drámaíró – a tavalyi dráMA díszmeghívottja – előtt tiszteleg. „Vișniec nincs itt, de mégis itt lesz a filmek által” – fogalmazott a művészeti vezető. Ehhez kapcsolódóan Vișniec Párizsa címmel fotókiállításra is sor került a suceavai Matei Vișniec Városi Színház közreműködésével, amelynek Ostobák a hold fényében című nagytermi produkciója egyébként szeptember 20-án lesz látható. A filmklubban látható lesz Simó Ibolya Falu Fessön című rövidfilmje, amelyben a Tomcsa Sándor Színház két színművésze, Pál-Varga Márta és Barabás Árpád is szerepel, valamint a Kincses Elemér Csatorna című művéből készült tévéfilm. Zakariás Zalán további két román nyelvű előadást emelt ki: a Kolozsvári Nemzeti Színház produkciója, az OST (Organic Sound Twist) Andrea Gavriliu koreográfus-rendező egyéni, rendkívül izgalmas mozgásszínházi előadása szeptember 20-án látható, míg a bukaresti Godot-Cafe Színháznál megvalósult Carpathian Carden, Radu Iacoban és Tudor Istodor projektje, amely görbe tükröt tart a romániai hétköznapoknak, szeptember 21-én kerül műsorra.

A Tomcsa Sándor Színház a dráMÁn tartja a 2018/2019-es évad első bemutatóját: Garaczi László Magyar Mátrix című művéből Tóth Árpád rendezett kocsmaszínházi előadást, amelynek premierje szeptember 22-én lesz. Szeptember 18-án ugyanakkor látható lesz a Frontátvonulás, Pásztor Márk egyéni előadása, aki ettől az évadtól társulatunk tagja. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: szeptember 22-én délelőtt látható a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata Kalandjai című vásári bábjáték. Nagy Pál hangsúlyozta: a kortárs darabok többsége stúdióelőadás, ezért sajnos gyakran előfordul, hogy számos érdeklődő egyszerűen nem fér be a terembe. Ajánlott ezért idejében jegyet váltani – a dráMÁra meghirdetett bérletek már elfogytak. A stúdióelőadásokra a jegy 25 lejbe kerül, a nagytermi produkció 20 lejbe, míg a bábjáték 5 lejbe. Belépőket a színház jegypénztáránál lehet váltani.