A Szegedi Kortárs Balett és a kolozsvári GroundFloor Group a tánchéten

A Szegedi Kortárs Balett és a kolozsvári GroundFloor Group a tánchéten

A TÁNC HETE rendezvénysorozat pénteken két rendkívüli produkciót kínál a táncelőadások híveinek.

„Áldozatra mindig szükség van. Ahhoz, hogy a rosszat jóra cseréljük, ahhoz, hogy a havat virágok váltsák fel, szóval a változáshoz meg kell hozni az áldozatot. Nem is ez a kérdés. Hanem, hogy ki legyen az áldozat? Ki dönti el, és milyen alapon? Ki ölje meg? Ki a felelős érte? Ki érezzen bűntudatot? Van-e kollektív bűn? És ha van, hogy éli ezt meg az egyén? Ezek a kérdések izgatnak.”– Ekképpen fogalmaz honlapján Juronics Tamás, a STABAT MATER / TAVASZI ÁLDOZATkoreográfusa. A STABAT MATER az angyali üdvözlet pillanatát ábrázolja. Mária mindennél erősebben érzi a szent ügyet, a nemes feladatot, melyet Jézus teljesít be, melyben részt kell vállalnia anyjaként. Megnemesülve a tudattól, hogy fájdalmas sorsában is Isten útját, az emberiség javát, üdvét szolgálja, tudatosan, önmaga vállalja a gyermekáldást és a velejáró minden örömöt és bánatot. A TAVASZI ÁLDOZAT előadás ajánlója szerint útjuk hordalékain élő emberek élnek együtt, egymás mellett egy közösségben, melynek valójában semmi célja nincs, csak önmagába zártan létezik. Maguk sem tudják, hova tart mindez, de egyre elviselhetetlenebbé válik a kiúttalanság: együtt kell döntésre jutniuk, hogy megrepedjen az állandóság burka, hogy ki tudjanak törni egy másik létezés felé. Fájdalmas a felismerés, hogy az új, jobb világ születéséhez közös áldozathozatalra van szükség.

STABAT MATER / TAVASZI ÁLDOZAT

Az Arvo Pärt és Igor Sztravinszkij zenéjére készült STABAT MATER / TAVASZI ÁLDOZAT című táncjáték a Szegedi Kortárs Balett előadásában május 22-én, pénteken, 19.00 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.

A PARALLEL című  performansz alkotói: Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezők a két szereplő, Lucia Mărneanu és bodoki-halmen kata történeteiből, általuk megélt élethelyzetekből kiindulva, azoktól elrugaszkodva alkották meg az előadás világát, amely provokálóan és elsöprően őszintén szól a testről, a szexuális identitásról, a tagadásról és elfogadásról. A mozgásban lévő testek, a drag-show és az erre az alkalomra írt dalok (bodoki-halmen kata) illetve élőben kevert zenei világ (danaga) mind hozzájárulnak e dinamikus és velejéig ható előadás világához.

A kolozsvári GroundFloor Group PARALLEL című  előadása  május 22-én, pénteken  21.00 órától a Kisteremben szerepel A TÁNC HETE műsorán.

Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

 A tánchét előadásaira jegyek 25 és 15 (kedvezményes) lejes áron kaphatók a Kultúrpalota jegyirodájában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon. 10 személyes csoportok jelentkezése esetén csoport-kedvezmény érvényesíthető. (1 jegy ára 10 lej)

A TÁNC HETE program támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány, valamint a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal.