A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 2015/16-os eredményei

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 2015/16-os eredményei

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2015/2016-os színházi évadban székhelyén (ideiglenesen a Szakszervezetek Művelődési Házában), hazai és magyarországi turnékon, fesztiválokon is játszott, illetve több hazai és külföldi társulatot látott vendégül. A Harag György Társulat prózai és bábtagozata az idei évadban 17 bemutatót tartott alkalmazott rendezők és neves vendégművészek rendezésében.

Az évad első ősbemutatójaként a Hatházi András szövege nyomán színpadra állított Manka című produkció került műsorra, amelynek rendezője maga a szerző volt. A színpadi nézőteres előadás a gyergyószentmiklósi XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium szereplőjeként rögtön a bemutatót követően már fesztiválmeghívásnak is eleget tett. Ezt egy nagyszínpadi gyerekelőadás követte Márkó Eszter rendezésében, aki a Babszem Jankót vitte színre. Az évad első kamaratermi előadása a Két összeillő ember című kétszereplős, zenés produkció volt Bessenyei István rendezésében, amelyet egész évadban nagy sikerrel játszott a társulat.

A Brighella Bábtagozat első bemutatóját vendégművész rendezte: a Dániel András meséiből készült bábelőadást Egy kupac kufli címmel a Blattner Géza-díjas Rumi László vitte színre ősbemutatóként. Ezt a produkciót az idei bábszínházi évadban több vendégelőadás alkalmával is láthatta a magyarországi közönség.

A kamaratermi előadások sorát a Jövőre, veled, ugyanitt című vígjáték folytatta, amelyet magyarországi vendégművész, Babarczy László rendező, Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitűntetett színházi alkotó vitt színre.

Sorin Militaru elismert román színházi alkotó az idei színházi évadban immár alkalmazott rendezőként vitt színre egy Csehov-klasszikust, a Sirályt, amely a 28-ik kisvárdai színházi fesztivál versenyprogramjában is szerepelt.

A gyereknézők számára Márk-Nagy Ágota rendezett kamaratermi előadást Szemenszedett mese címmel, melyet időrendben az évad egyik legkedveltebb és legtöbbet játszott előadásának számító, szilveszterkor bemutatott Mágnás Miska című operett követett Bessenyei István rendezésében. Ez az előadás szintén több hazai és magyarországi helyszínen vendégszerepelt, többek között a budapesti József Attila Színházban, Mátészalkán és Nagybányán.

A stúdió-bemutatók közül elsőként a Roncsderby című zenés előadás került színre, amely Méhes Kati, a társulat örökös tagjának egyéni műsora. Szintén az Ács Alajos Játékszínben mutatta be a társulat színésznője, Rappert-Vencz Stella Visky András monodrámáját. A Júlia című egyéni előadás rendezője Nagy Regina.

Sorin Militaru második nagyszínpadi rendezéseként Örkény István klasszikus tragikomédiáját, a Tótékat láthatta a közönség. A második nagyszínpadi gyerekelőadás pedig szintén klasszikus magyar mű, Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdő című meseregényének színpadi adaptációja volt Kányádi Szilárd rendezésében.

Az Ács Alajos Játékszínben az évad második felében újabb két bemutatóra került sor. Az elsőt a korábbi évadokban elkezdett hagyományhoz igazodva a társulat egyik színésze rendezte: Frumen Gergő Jean Genet Cselédek című drámáját vitte színre. A másik produkciót vendégművész, az Északi Színház román tagozatának rendezője, Ovidiu Caiţa állította színpadra. Ez Rappert-Vencz Gábor egyéni előadása volt, Kai Hensel Klamm háborúja című monodrámája.

A Brighella Bábtagozat kísérleti jelleggel idén első alkalommal hozott létre kifejezetten felnőtteknek szánt kocsma-bábszínházi előadást, amelyet Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgató-főrendezője vitt színre Vilmos és Kormos, avagy erény és öv címmel.

Buzogány Béla, a mátészalkai színház igazgatója Csalafinta hozomány címmel ízes szatmári komédiát rendezett, amelynek bemutatója rendhagyó jelleggel a frissen felújított nagykárolyi Városi Színház nagyszínpadán volt. Az évad utolsó bemutatójaként Balogh Attila Kövekkel a zsebében címmel kétszereplős ír történetet vitt színre.

Saját szervezésű programok:

 1. Önálló sátorral voltunk jelen a XIV. Partiumi Magyar Napok során, a Kossuth-kertben.
 2. András Lóránt koreográfus, rendező, egyetemi oktató egyhetes szakmai mozgás-workshopot tartott a társulat meghívására.
 3. Kötődés címmel Marosszéki Tamás és Rappert Vencz Gábor József Attila-emlékestet rendezett.
 4. Idén immár ötödik alkalommal vett aktívan részt a Harag György Társulat is A Magyar Kultúra Hete elnevezésű rendezvénysorozat megszervezésében. A rendezvény keretében láthatta a közönség a Roncsderby és a Júlia című előadásokat, a társulat idén is megszervezte a Nyitott színház – díjnyertes diákszínjátszók seregszemléje (PADIF) című programpontot, lehetőséget adva ezzel a színjátszás iránt lelkesedő diákoknak kőszínházi nagyszínpadon való szereplésre, illetve társszervezőként több meghívott előadást is vendégül látott a társulat.
 5. A bábtagozat BábSzóTér címmel harmadik alkalommal hirdetett meg vetélkedőt Szatmár megyei óvodások és általános iskolások számára.
 6. Bábelőadással ünnepelte meg a bábtagozat a Bábszínházi Világnapot.
 7. Kétnapos műsorfolyammal ünnepeltük a Magyar Költészet Napját a zsúfolásig megtelt MusiC’at Caffe & Pubban az idén elindított SzatmárON program keretében.

A Harag György Társulat 2015/16-os bemutatói:

1. Hatházi András: Manka (Rendező: Hatházi András m. v.)

2015. szeptember 25.

2. Pavlovits Miklós – Márkó Eszter: Babszem Jankó (Rendező: Márkó Eszter)

2015. október 7.

3. Csikós Attila: Két összeillő ember (Rendező: Bessenyei István)

2015. október 16.

4. Dániel András: Egy kupac Kufli (Rendező: Rumi László m. v.)

2015. október 23.

5. Bernard Slade: Jövőre, veled, ugyanitt (Rendező: Babarczy László m. v.)

2015. november 22.

6. Anton Pavlovics Csehov: Sirály (Rendező: Sorin Militaru)

2015. november 27.

7. Gimesi Dóra: Szemenszedett mese (Rendező: Márk-Nagy Ágota m. v.)

2015. december 21.

8. Bakonyi Károly – Gábor Andor – Szirmai Albert: Mágnás Miska (Rendező: Bessenyei István)

2015. december 30.

9. Péreli Gabriella – Aldobolyi Nagy György – G. Dénes György: Roncsderby, vidám geronto-show (Rendező: Tóth-Páll Miklós)

2016. január 24.

10. Visky András: Júlia (Rendező: Nagy Regina)

2016. január 29.

11. Örkény István: Tóték (Rendező: Sorin Militaru)

2016. március 5.

12. Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő (Rendező: Kányádi Szilárd)

2016. március 20.

13. Jean Genet: Cselédek (Rendező: Frumen Gergő)

2016. március 24.

14. Kai Hensel: Klamm háborúja (Rendező: Ovidiu Caiţa m. v.)

2016. május 12.

15. Horváth Viktor: Vilmos és Kormos, avagy erény és öv (Rendező: Sramó Gábor m. v.)

2016. május 25.

16. Fazekas Bertalanné – Buzogány Béla: Csalafinta hozomány (Rendező: Buzogány Béla m. v.)

2016. május 31.

17. Marie Jones: Kövekkel a zsebében (Rendező: Balogh Attila)

2016. június 1.

Jótékonysági előadás:

 

ü  Jótékonysági előadás a Hudák család hallássérült gyerekei javára: I. L. Caragiale: Az elveszett levél (Rendező: Sorin Militaru)

Vendégelőadások:

A társulat a 2015/16-os évadban a következő produkciókat látta vendégül:

 • Egy őrült naplója – a marosvásárhelyi Spektrum Színház vendégjátéka
 • Megidézett Kárpátalja. Hágókon innen és túl – a Magyar Állami Népi Együttes vendégjátéka
 • Szép Fehér Annácska – Márdirosz Ágnes (Csíkszereda) balladaestje
 • Tersánszky Józsi Jenő: Kakuk Marci – A Csíki Játékszín vendégjátéka
 • Fedák Sári – Szűcs Nelli előadóestje, a Budapesti Nemzeti Színház vendégjátéka
 • Nagy Zoltán Mihály: A sátán fattya -Tarpai Viktória előadása, közreműködik Zanotta Veronika (Beregszász) – az évad folyamán két alkalommal
 • a Felvidéki Rockszínház műsora
 • Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk – a nagyváradi Szigligeti Színház vendégjátéka – az évad folyamán két alkalommal
 • Fütyülünk a világra – Bertóti Johanna gyerekkoncertje
 • A Csík zenekar koncertje
 • Robert Thomas: Nyolc nő – A debreceni Csokonai Nemzeti Színház vendégjátéka – az évad folyamán négy alkalommal
 • Verebes István – Balázs Fecó – Selmeczi Bea: Angyalföldi ballada – a budapesti József Attila Színház vendégjátéka
 • Házhoz megy a Zenede – az évad folyamán alkalommal
 • Mirkó királyfi – a budapesti Magyar Népmese Színház vendégjátéka – az évad folyamán három alkalommal
 • Buborékok – a nagyváradi Szigligeti Színház vendégjátéka – az évad folyamán két alkalommal
 • Az én mesém – a Háromszék Táncegyüttes vendégjátéka – az évad folyamán két alkalommal

Vendégjátékok:

v  A „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című Dsida-est, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közös produkcióként mutattunk be, vendégszerepelt a Zsámbéki Színházi Bázison, a zsámbéki Művelődési Házban.

v  A „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című Dsida-est, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közös produkcióként mutattunk be, vendégszerepelt Leányfaluban, a Leányfalu-ház színháztermében.

v  A „Függök ezen a zord élet-párkányon…” című Ady-est, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közös produkcióként mutattunk be, meghívást kapott a 6. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatra.

v  A „Függök ezen a zord élet-párkányon…” című Ady-est, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közös produkcióként mutattunk be, meghívást kapott a bukaresti Petőfi-házba.

v  A „Függök ezen a zord élet-párkányon…” című Ady-est, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közös produkcióként mutattunk, be meghívást kapott a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemre.

v  A „Függök ezen a zord élet-párkányon…” című Ady-est, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közös produkcióként mutattunk be, meghívást kapott Nagykovácsiba zártkörű szobaszínházi előadásként a Kányádi Sándor költő tiszteletére rendezett ünnepség keretében.

v  A Sirály című előadásunkat a budapesti József Attila Színház látta vendégül.

v  A Szabó Magda: Bárány Boldizsár című bábelőadásunkat nyolc alkalommal látta a pécsi Bóbita Bábszínház közönsége.

v  A Gimesi Dóra: Szemenszedett mese című gyerekelőadásunk négy alkalommal vendégszerepelt a mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színházban.

v  A „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című Dsida-est, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közös produkcióként mutattunk be, vendégszerepelt a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében.

v  A „Függök ezen a zord élet-párkányon…” című Ady-est, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közös produkcióként mutattunk be, öt alkalommal kapott meghívást a Háromszék Táncstúdióba, Sepsiszentgyörgyre.

v  A Bú jócska, avagy Egy csésze kávé című Majtényi Erik-est vendégszerepelt a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban, Temesvárott.

v  A Mágnás Miska című operettelőadásunkat a budapesti József Attila Színház nagyteremében játszottuk.

v  Bérletszünetben láthatta a I. L. Caragiale: Az elveszett levél című produkciónkat a nagykárolyi Városi Színház közönsége.

v  Bérletcserében, három alkalommal játszottuk az I. L. Caragiale: Az elveszett levél című előadásunkat a debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagyteremében.

v  Az évad folyamán három alkalommal játszottuk az I. L. Caragiale: Az elveszett levél című előadásunkat a nagyváradi Szigligeti Színház nagyszínpadán.

v  A Mágnás Miska című nagyoperettünk vendégszerepelt a mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színházban.

v  A debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagyszínpadán játszottuk az A. P. Csehov: Sirály című produkciónkat.

v  A „Függök ezen a zord élet-párkányon…” című Ady-est, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közös produkcióként mutattunk be, két alkalommal is meghívást kapott a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házba.

v  Rendhagyó módon a Fazekas Bertalanné – Buzogány Béla: Csalafinta hozomány című előadásunk bemutatójára a nagykárolyi Városi Színház nagytermében került sor.

v  Nagybányán a társulat idén is meghírdette négy előadásból álló, Németh László bérletét.

v  Tasnádon három előadásból álló bérletcsomaggal szerepelt.

 

A Harag György Társulat a következő fesztiválokon szerepelt 2015/16-ban:

 • Gyergyószentmiklós – XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium, Figura Stúdió Színház, nagyterem, színpadi nézőtér – Hatházi András: Manka (rendező: Hatházi András m. v.)
 • Nagyvárad – FuxFeszt – Szigligeti Színház, Lilliput Társulat – Kaszás Villő: Cseresznyevirág (Rendező: Rumi László m. v.)
 • Budapest – a budapesti Nemzeti Színház határon túli színházi programja és a budapesti Transilvanum Alapítvány Erdélyi Művészek Hete elnevezésű kulturális programsorozat részeként – Nemzeti Színház, nagyszínpad – I. L. Caragiale: Az elveszett levél (Rendező: Sorin Militaru)
  • Kaposvár – Bábszíntér – Szabó Magda: Bárány Boldizsár (Rendező: Sramó Gábor m. v.)
  • Balatonboglár – Családi Matiné – Szabó Magda: Bárány Boldizsár (Rendező: Sramó Gábor m. v.) – két előadás
  • Debrecen – DESZKA Fesztivál – Csokonai Nemzeti Színház, nagyterem, színpadi nézőtér – Spiró György: Helló, doktor Mengele! (rendező: Lendvai Zoltán m. v.)
  • Biatorbágy – Kisgombos Könyvesbolt – Független Könyvesboltok Éjszakája – Dániel András: Egy kupac Kufli (Rendező: Rumi László m. v.)
  • Budapest – Petőfi Irodalmi Múzeum – Pagonyfeszt – Dániel András: Egy kupac Kufli (Rendező: Rumi László m. v.)
  • Pécs – Pécsi Nemzeti Színház, kamaraszínház – IV. Pécsi Családi Színházi Fesztivál – Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő (rendező: Kányádi Szilárd) – két előadás
  • Kisvárda – XXVIII. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja – A. P. Csehov: Sirály (Rendező: Sorin Militaru) – a Művészetek Háza színházterme

 

A társulat 2015/2016-ban az alábbi díjakkal/jelölésekkel gazdagodott:

 • A 2015 évi Szatmári Díjkiosztó Gála alkalmával elismerő oklevelet kapott társulatunk művésze, Rappert-Vencz Gábor színész.
 • Az Erdélyi Közösségi Élet Kiválósága-díjjal tüntette ki a Transilvanum Alapítvány a társulatot.
 • Kovács Éva Poór Lili-díjas színművésznő, a szatmárnémeti Harag György Társulat örökös tagja a Magyar Művészetért Díjrendszer keretében létrehozott Ex Libris-díjban részesült.
 • A Magyar Színházak XXVIII. Kisvárdai Fesztiváljának közönségzsűrije A legjobb női mellékszereplő-díját ítélte oda Rappert-Vencz Stella színésznőnek Mása szerepéért az A. P. Csehov: Sirály című előadásban nyújtott kimagasló alakításáért.

A 2015/2016-os színházi évadban a Harag György Társulat munkáját a következő vendégművészek segítették:

 • Babarczy László rendező, Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész
 • Hatházi András rendező
 • Márk-Nagy Ágota rendező
 • Ovidiu Caița rendező
 • Sramó Gábor bábrendező
 • Rumi László bábrendező
 • Buzogány Béla rendező
 • Bertóti Johanna dramaturg
 • Bogdán Zsolt színész, Jászai- és kétszeres UNITER-díjas érdemes művész
 • Nagy Csongor Zsolt színész
 • Spisák István színész
 • Mendler Móni színésznő
 • Baksa András színész
 • Cselényi Nóra jelmeztervező
 • Deák Réka díszlettervező
 • Zayzon Ádám bábtervező
 • Dániel András tervező
 • Rumi Borbála bábtervező
 • Zámori Eszter bábtervező
 • Szűcs Zsolt bábtervező
 • Gulyás Szabó Gábor zeneszerző
 • Bocskai Gyopár díszlet- és jelmeztervező
 • Márton Erika díszlet- és jelmeztervező
 • Kürti Andrea díszlet- és jelmeztervező
 • Dobre-Kóthay Judit díszlet- és jelmeztervező
 • Hencz József zeneszerző
 • Szátvári Csaba zeneszerző
 • Bogárdi Alíz zeneszerző
 • Györfi Csaba koreográfus
 • Simion Barnuțiu hangmérnök

A társulat a következő tagokkal bővült 2015/16-ban:

 • Sorin Militaru rendező
 • Márkó Eszter rendező
 • Moldován Blanka színésznő, zeneszerző
 • Fornvald Gréti díszlet- és jelmeztervező
 • Bordás Attila koreográfus

A 2015/16-os színiévadban a Harag György Társulatnak 164 661 lejnyi vissza nem térítendő támogatást sikerült pályázati alapokból lehívnia.

A társulatnak az idei színházi évadban 18 bérlete (felnőtt, középiskolás, ifjúsági, kisiskolás, nagybányai, tasnádi és óvodás bérlet), összesen 7110 bérletese volt. 48 007 néző követte figyelemmel társulatunk produkcióit, melyből 12 355 diáknéző volt, és 11 600 különböző vendégjátékok során láthatta előadásainkat: a székhelyen kívül 61, a székhelyen pedig 173 előadást játszottunk. A társulat itthon és a székhelyen kívül (Magyarországon és Erdélyben) összesen 234 alkalommal lépett közönség elé.

a Harag György Társulat PR-osztálya