A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 2013/2014-es eredményei

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 2013/2014-es eredményei

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2013/2014-es színházi évadban a székelyen (kezdetben a városi színház patinás, ám erősen leromlott állagú épületben – több mint 120 éve adták át a nagyközönségnek -, majd az ideiglenes székhelyén, a Szakszervezetek Művelődési Házában), hazai és magyarországi turnén, fesztiválon játszott, illetve színházunkban meghívott művészek és társulatok vendégszerepeltek. A társulat az évadban 15 bemutatót tartott, az alkalmazott rendezők mellett vendégművészek is vittek színre darabokat. A társulat fennállásának 60-ik évfordulójára rendezett ünnepi hétvége nyitórendezvénye az örök-aktuális magyar klasszikus, Móricz Zsigmond Rokonok című műve színpadi változatának díszbemutatója volt. A nagy közönségsikernek örvendő produkciót Babarczy László rendező, Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitűntetett színházi alkotó, színészpedagógus vitte színre. Meghívott rendezőként dolgozott Szatmárnémetiben a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Tasnádi Csaba, és a szintén magyarországi szakember, Lendvai Zoltán, aki immár ötödszörre vitt színpadra előadást a szatmári társulattal. A stúdió előadások között is találunk olyat, amelyet meghívott vendégrendező jegyez, ugyanis Kovács Nikolett színésznő egyéni estjét a magyarországi Spisák István rendezte. A színészek közül hárman is rendeztek az évadban: a nagysikerű szilveszteri bohózatot Bessenyei István színész-rendező állította színpadra, a március 15-i műsort és a magyarországi turnén is vendégszerepelt Segítsd a királyt! című beavató-színházi produkciót a társulat alkalmazott színész-rendezője, Kányádi Szilárd munkájaként láthatta a nagyérdemű, aki a Bűnösök című stúdió előadást is színre vitte; valamint Nagy Orbán színész egy kisiskolásoknak szóló előadást rendezett. A hagyományokhoz híven egyik bábszínészünk, Bandura Emese, a Brighella Bábtagozat megbízott vezetője is rendezett két gyerekelőadást. A bábtagozat egyébként vendégül látta a kaposvári Bóbita Bábszínház igazgató-főrendezőjét, Sramó Gábort, aki egy hagyományos kesztyűbáb-előadással örvendeztette meg a legkisebb bérleteseinket.

Saját szervezésű programok:

1. A Harag György Társulat fennállásának 60. évfordulójára háromnapos, nagyszabású ünnepi hétvégével emlékezett. A nagyszínpadi és stúdió előadások mellett könyvbemutatókat, megemlékezéseket, ünnepi gálát és számos egyéb kísérőrendezvényt szervezett a szatmári társulat. Az ünnepségen a jelenlegi és egykori tagok mellett meghívott színházi szakemberek és más vendégek tették tiszteletüket. A három nap alatt mintegy 1200 ember fordult meg a szinte egész Szatmár megyét átfogó rendezvényeken.

2. A Brighella Bábtagozat 10 éves fennállása alkalmából háromnapos bábos hétvégét szervezett, amelyre magyarországi vendég-együtteseket is meghívott.

3. Idén immár harmadik alkalommal vett aktívan részt a Harag György Társulat is A Magyar Kultúra Hete elnevezésű rendezvénysorozat megszervezésében. A rendezvénysorozat keretében a társulat idén is megszervezte a Nyitott színház – díjnyertes diákszínjátszók seregszemléje (PADIF) című programpontot, lehetőséget adva ezzel a színjátszás iránt lelkesedő diákoknak kőszínházi nagyszínpadon való szereplésre. A rendezvény keretében láthatta a közönség a Himnusz és a Pöttöm Panna című előadásokat.

4. Az RMDSZ szatmárnémeti szervezetével közösen rendezte meg a társulat a hagyományos március 15-i megemlékezést: Hazám, hazám címmel a városi filharmónia hangversenytermében. A társulat előadását Kányádi Szilárd rendezésében láthatták az érdeklődők. A produkció Nagybányán és Börvelyben is vendégszerepelt.

5. A bábtagozat BábSzínTér címmel első alkalommal hirdetett meg vetélkedőt Szatmár megyei óvodások és általános iskolások számára.

6. Különböző programokkal ünnepelte meg a bábtagozat a Bábszínházi Világnapot.

7. Bogdán Zsolt Ady-estjével ünnepeltük a Magyar Költészet Napját a zsúfolásig megtelt stúdióteremben.

8. A Brighella Bábtagozat teltházas előadást játszott a Nemzetközi Gyereknap alkalmából.

9. SzatmÁrt címmel fiatal tehetségek kiállítását gondozta a Harag György Társulat.

10. A bábosok tevékenyen részt vettek a Hans Lindner Alapítvány beteg gyerekeket táboroztató programjában.

A Harag György Társulat 2013/2014-es bemutatói:

1. Móricz Zsigmond: Rokonok (Rendező: Babarczy László m. v.)

bemutató: 2013. október 4.

2. Schwajda György: Himnusz (Rendező: Csiki Zsolt)

bemutató: 2013. október 5.

3. Tasnádi István: Finito (Rendező: Tasnádi Csaba m. v.)

bemutató: 2013. november 15.

4. Tündérkert (Rendező: Bandura Emese)

Bábtagozat

bemutató: 2013. november 29.

5. Somogyi Gyula – Zágon István – Eisemann Mihály:

Fekete Péter (Rendező: Bessenyei István)

bemutató: 2013. december 30.

6. Carlo Goldoni: Mirandolina (Rendező: Csiki Zsolt)

bemutató: 2014. február 8. – jótékonysági előadás a Hans Lindner Alapítvány javára

7. Hazám, hazám (Rendező: Kányádi Szilárd)

bemutató: 2014. március 15.

8. Joel Chandler Harris: Mesék a nyúlról és a rókáról (Rendező: Sramó Gábor m. v.)

Bábtagozat

bemutató: 2014. március 17.

9. „Függök ezen a zord élet-párkányon…” – Bogdán Zsolt Ady-estje (Rendező: Szugyiczky István)

bemutató: 2014. április 10.

10. Henrik Ibsen: A nép ellensége (Rendező: Lendvai Zoltán m. v.)

bemutató: 2014. április 25.

11. Kányádi Szilárd – Bessenyei Gedő István: Bűnösök (Rendező: Kányádi Szilárd)

bemutató: 2014. május 8.

12. Ratkó József: Segítsd a királyt! (Rendező: Kányádi Szilárd) – beavató-színházi előadás

bemutató: 2014. május 10.

13. Benedek Elek: A táltos kecske (Rendező: Bandura Emese)

bemutató: 2014. május 13.

14. Illyés Gyula: A becsületes tolvaj Marci (Rendező: Nagy Orbán)

bemutató: 2014. május 18.

15. Márai Sándor alapján: Salak és sugár (Rendező: Spisák István m. v.)

bemutató: 2014. június 12.

Jótékonysági előadások:

 •   Jótékonysági célú előadás egy súlyos beteg színészkolléga gyógykezelésének támogatására: Fazekas Mihály – Móricz Zsigmond – Bessenyei István – Ludas Matyi Szatmárban (Rendező: Bessenyei István) – 2013. okt. 30.
 •   A Finito főpróbáján idősotthonok lakóinak, hátrányos helyzetű gyerekeknek és szociálisan rászoruló személyeknek játszott a társulat – 2013. nov. 14.
 • Jótékonysági koncert a Tündérkert dalaiból – Gyermekek a gyermekekért jótékonysági program, Mikulásnap, Gödör (Szatmárnémeti új központja) – 2013. dec. 6.
 •   Jótékonysági előadás a daganatos betegségben szenvedő gyerekeket és családjukat segítő Reménysugár Program javára: Carlo Goldoni: Mirandolina (Rendező: Csiki Zsolt) – 2014. febr. 8. (egyben bemutató is)
 •   Jótékonysági előadás egy súlyos beteg színészkolléga gyógykezelésének támogatására: Somogyi Gyula – Zágon István – Eisemann Mihály: Fekete Péter (Rendező: Bessenyei István) – 2014. jún. 18.

Vendégelőadások:

A társulat a 2013/2014-es évadban a következő produkciókat látta vendégül:

 •  Tamási Áron: Vitéz lélek -A budapesti Nemzeti Színház vendégjátéka (Rendező: Vidnyánszky Attila
 • Mátyás király szárnyai – a pécsi MárkusZínház előadása
 • Csongor és Tünde – a pécsi MárkusZínház ifjúsági- illetve felnőtt előadása
 • Vitéz László és a csodamalom – a kaposvári BábSzínTér (Pályi János) előadása
 • Ludibundus játszószínház)
 • Giulio Scarnacci – Renzo Tarabusi: Kaviár és lencse – a nagyváradi Szigligeti Színház bérletcserében játszott vendégjátéka (Rendező: Lendvai Zoltán) – 6 előadás
 • dr. Vekerdy Tamás: Jól szeretni – Tudod-e, hogy milyen a gyereked? Gyerekkortól kamaszkorig. – tudománynépszerűsítő előadás – 2 előadás
 • Nagyvárosi bujdosók – A Nagyvárad Táncegyüttes vendégjátéka (Rendező-koreográfus: Novák Péter)
 • Szabó Magda: Abigél – A Bánfalvy Stúdió vendégjátéka (Rendező: Szikora János) – 2 előadás
 • A három szabólegények – a Szegedi Miniszínház vendégjátéka – 3 előadás
 • Állati jó dalfesztivál – A nyírbátori Talán Teátrum vendégjátéka (Rendező: Buzogány Béla) – 3 előadás
 • Gyere játszani! – műhelymunka Winkler Márta vezetésével gyakorló pedagógusoknak
 • Eugéne Ionesco: A lecke – A marosvásárhelyi Művészeti Egyetem vendégjátéka – mozgásszínházi produkció (Rendező-koreográfus: Györfi Csaba)

Vendégjátékok:

A Rokonok című produkció szerepelt a Gyergyószentmiklóson megrendezett X. Nemzetiségi Színházi Kollokvium programjában.

 A Harag György Társulat az elmúlt évadban Tasnádi István: Finito (Rendező: Tasnádi Csaba m. v.) című előadásával a kézdivásárhelyi Városi Színházban vendégszerepelt három előadás erejéig.

A Fazekas Mihály – Móricz Zsigmond – Bessenyei István: Ludas Matyi Szatmárban (Rendező: Bessenyei István) című produkciónkat a kézdivásárhelyi Városi Színház és a nyírbátori Kulturális Központ látta vendégül teltházas közönséggel, bérletszünetben.

Ugyancsak a Finito vendégszerepelt Nyírbátorban és Tokajban.

Társulatunk „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” (Rendező-szerkesztő: Szugyicky István) című Dsida-pódiumműsorát Kézdivásárhely, Barót, Csíkszereda, Zilah, Beszterce, Nagykároly, Kolozsvár, Szatmárnémeti valamint Nagybánya közönsége látha

A Boldogságia című ifjúsági előadást, illetve A nyugati világ bajnoka című felnőtt produkciót a nagyváradi Szigligeti Színház közönsége bérletcserében láthatta.

Szilveszteri produkciónkat, a Fekete Péter című operettet az aradi Ioan Slavici Színház nagytermében két teltházas, bérletszünetes előadásban játszottuk az Aradi Kamaraszínház meghívására.

A március 15-i produkciót Nagybánya és Börvely is meghívta.

Társulatunk prózai és bábtagozata Nagykárolyban, Sárközújlakon, Erdődön, Tasnádon, illetve Szatmárnémetiben szerepelt a Szatmári Kultúrkaraván elnevezésű rendezvénysorozat részeként.

 A Pöttöm Panna című gyerekelőadás meghívást kapott a VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek és Ifjúsági Színházi Biennáléra.

A Segítsd a királyt! című beavató-színházi előadást 10 alkalommal játszottuk a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház kamaratermében.

 A Rokonokat teltház előtt játszotta a társulat a debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagytermében.

 A Pöttöm Panna című bábprodukció szerepelt a II. Lurkó Fesztiválon, Csíkszeredában.

Bogdán Zsolt a „Függök ezen a zord élet-párkányon…” című Ady-estjét Kolozsváron és Marosvásárhelyen is bemutatta.

A bábtagozat Mesék a nyúlról és a rókáról című produkciója 2014. augusztus 9-én a magyarországi Panyolán, 15-én és 16-án pedig Pécsett vendégszerepel.

A Harag György Társulat a következő fesztiválokon szerepelt 2013/2014-ben:

 • Gyergyószentmiklós – X. Nemzetiségi Színházi Kollokvium – Figura Stúdiószínház, Gyergyószentmiklós, 2013. szeptember 27. és október 6. között – Rokonok (Rendező: Babarczy László m. v.)
 • Nagyvárad – Fux Feszt – a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata szervezésében – 2013. szeptember 11. és 15. között – Majolenka hercegkisasszony (Rendező: Szilágyi Regina)
 • Gyergyószentmiklós – X. Nemzetiségi Színházi Kollokvium – Figura Stúdiószínház, Gyergyószentmiklós, 2013. szeptember 27. és október 6. között – „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” (Rendező-szerkesztő: Szugyicky István)
 • Csíkszereda – Lurkó Fesztivál – Csíki Játékszín, Csíkszereda, 2014. május 25. és 30. között – Pöttöm Panna bábelőadás (Rendező: Bandura Emese)
 • Kaposvár – VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek és Ifjúsági Színházi Biennále – 2014. május 5. és 10. között – Pöttöm Panna bábelőadás (Rendező: Bandura Emese)

 

A társulat 2013/2014-ben az alábbi díjakkal gazdagodott:

 • Méhes Kati színésznő a 2013 évi Szatmári Díjkiosztó Gála alkalmával a Szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács kiválóságidíját vehette át, amellyel az olyan Szatmáron élő, vagy onnan elszármazott művészeket, tudósokat és sportembereket jutalmazzák, akik színvonalas, kitartó munkájukkal emelik Szatmár és vidéke értékét és hírnevét, itthon vagy a nagyvilágban.
 • A Communitas Alapítvány szakmai kuratóriumának döntése értelmében 2014-ben a színházművészet kategóriában alkotói ösztöndíjban részesül Benedek Zsolt, társulatunk dramaturgja és Kányádi Szilárd, társulatunk színész-rendezője.

A 2013/2014-es színházi évadban a Harag György Társulat munkáját a következő vendégművészek segítették:

 • Babarczy László rendező, Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész
 • Tasnádi Csaba Jászai-díjas rendező
 • Lendvai Zoltán rendező
 • Sramó Gábor bábrendező
 • Spisák István rendező
 • Szántó Viktória dramaturg
 • Bordás Attila koreográfus
 • Dabóczy Dávid e. h. koreográfus asszisztens
 • Bogdán Zsolt színész, Jászai- és kétszeres UNITER-díjas érdemes művész
 • Fornvald Gréti díszlettervező
 • Szalai József díszlettervező
 • Cselényi Nóra jelmeztervező
 • Varjas Zsófia látványtervező
 • Baráth Csaba Attila díszlet- és jelmeztervező
 • Manfrédi Annamária zenei vezető
 • Bogárdi Aliz zeneszerző
 • Szátvári Csaba zeneszerző
 • Burus Botond grafikus

A társulat a következő tagokkal bővült 2013/2014-ben:

Bodea Tibor színész

Bogár Barbara színésznő

Kovács Nikolett színésznő

A társulat a következő örökös tagokkal bővült 2013/2014-ben:

 

András Gyula, színész

Barta Enikő, színésznő

Bartis Ildikó, színésznő

Boér Ferenc, színész

Bokor Ildikó, színésznő (pos mortem)

Gheorghiade Mária, díszlet- és jelmeztervező (pos mortem)

Gyöngyösi Gábor, irodalmi titkár, dramaturg, író, rendező

Kisfalussy Bálint, színész, zeneszerző, szövegíró

Kocsis Antal, színész

Korcsmáros Jenő, színész

Kovács Ádám, rendező (pos mortem)

Szatmári Ágnes, díszlet- és jelmeztervező

Tarnói (Tirnován) Emília, színész (pos mortem)

Znorovszky Ildikó, színésznő

A 2013/2014-es színiévadban a Harag György Társulatnak 162 ezer lejnyi vissza nem térítendő összeget sikerült pályázati alapokból lehívnia.

A társulatnak az idei évad elején sikerült több új színházi bérletet indítania: Nyiredi Piroska és Kovács Ferenc stúdióbérletek, illetve Fodor Sándor ifjúsági bérlet, illetve a Nóti Károly nevét viselő tasnádi felnőtt bérletet.

A Harag György Társulatnak a 2013/2014-es színházi évadban 25 színházi bérlete volt (felnőtt, nyugdíjas, középiskolás, ifjúsági, kisiskolás, nagybányai, tasnádi és Iciri-piciri bérlet, amelyet több mint 1300 óvodás váltott ki az évadban), 41.234 néző követte figyelemmel produkcióit: a székhelyen kívül 10.773, a székhelyen pedig 30.461. A társulat itthon és a székhelyen kívül Magyarországon és Erdélyben) több mint 230 alkalommal lépett közönség elé.

A 2013/2014-es színházi évad díjai

Közönségdíjak:

 1. Az évad legjobb epizódszínésznője: Laczkó Tekla a közönség szavazatai alapján
 2. Az évad legjobb epizódszínésze: Nagy Orbán a közönség szavazatai alapján
 3. Az évad legjobb komikus színésznője: Kovács Nikolett a közönség szavazatai alapján
 4. Az évad legjobb komikus színésze: Péter Attila Zsolt a közönség szavazatai alapján
 5. Az évad legjobb drámai színésznője: Lőrincz Ágnes a közönség szavazatai alapján
 6. Az évad legjobb drámai színésze: Rappert-Vencz Gábor a közönség szavazatai alapján

 Szakmai díjak:

 A háttérszemélyzet díja: Baráth Csaba Attila díszletfestő, a festőtár vezetője – a Művészeti Tanács elöntése alapján

 1. Örökös bérletesek: Kiskasza László szervező, Csirák Csaba színház- és helytörténész
 2. Baranyai Zoltán-emlékdíj (az évad legjobb pályakezdőjének): Sándor Anna a Művészeti Tanács döntése alapján – a díj felajánlója a Baranyai család
 3. Az évad legkiemelkedőbb férfi alakításaiért járó Nívódíj: Gaál Gyula a társulat szavazatai alapján
 4. Az évad legkiemelkedőbb női alakításaiért járó Nívódíj: Kovács Nikolett a társulat szavazatai alapján

 

Szakmai fődíjak:

 Ács Alajos-díj: Rappert-Vencz Gábor a társulat és a Művészeti Tanács szavazatai alapján a díj felajánlója a Poszet Kft.

Harag György-díj: Kányádi Szilárd a társulat és a Művészeti Tanács szavazatai alapján – a díj felajánlója az Autonet Import Rt.

A Harag György Társulat PR irodája