A szatmári komédia a debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagyszínpadán

A szatmári komédia a debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagyszínpadán

Az utóbbi évadok gyümölcsöző előadáscsere-sorozatának folytatásaként 2016. április 18-20 között ismét a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban vendégszerepel a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Ez alkalommal Az elveszett levél című produkció kapott meghívást a cívis város színházába, három előadás erejéig. A tavalyi szatmári színházi évad legnépszerűbb előadását Sorin Militaru elismert román rendező állította színpadra, és az otthoni, tasnádi, nagykárolyi, illetve nagybányai sikerek mellett a budapesti Nemzeti Színház nagytermének közönsége is nagy szeretettel fogadta a produkciót.

Sorin Militaru, elismert román rendező, a Szatmárnémeti Északi Színház vendégeként arra vállalkozott, hogy I. L. Caragiale Az elveszett levél című vígjátékát mindkét társulattal színre vigye. A Harag György Társulat előadása erdélyi magyar közegbe helyezi a történetet, a mába, ezáltal a szöveg és a benne fellelhető problémák általánosságára és jelenidejűségére mutat rá. Így lesz Tipătescuból Paliczki, Trahanacheból Tarhonyai, a regáti kisvárosból pedig egy átlagos erdélyi magyar kispolgári közeg. A román és magyar előadás egymásra felelget, egymás görbe tükreként és egymással párbeszédben világít rá a politikai becsvágy, az emberi kisszerűség (és nagyravágyás) általánosan jellemző, tehát valójában kultúrafüggetlen jelenségeire – nem utolsósorban pedig arra, hogy bármily kínos igyekezettel is próbáljuk elérni önző céljainkat, a játszma legvégén így is, úgy is a fejünk fölött döntenek a sorsunkról.

Vajon Caragiale volt látnok, vagy a társadalom tart ugyanott, mint 130 évvel ezelőtt?

Szintén a már említett előadáscsere-sorozat részeként látható majd Debrecenben a szatmári társulat Sirály című előadása, amelyet ugyancsak Sorin Militaru rendezett. A debreceni színház Robert Thomas Nyolc nő című krimivígjátékával vendégeskedik Szatmárnémetiben több előadás alkalmával.