A Spectrum Színház májusi programajánlója

A Spectrum Színház májusi programajánlója

  •          május 8, szerda, este 7 óra: Marie Jones: Kövekkel a zsebében – a Szigligeti Társulat vendégelőadása

A vendégelőadás tartozékai a csatolmányban találhatók.

  • Előadás-sorozat indul Marosvásárhelyen a népi gyógyászatról a Hagyományok Háza támogatásával, melynek a Spectrum Színház Egyesület ad helyet.

      Az előadás-sorozat célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel. A felkért előadók a terület legjelesebb képviselői, a hagyományos orvoslás gyógymódjaival, a gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának és a növényi szerek elkészítésének lehetőségeivel, a gyakoribb betegségek gyógynövényekkel, növényi szerekkel történő megelőzésének és kezelésének lehetőségéivel ismertetik meg a látogatókat.

Íme az első előadás tematikája, időpontja:

  • május 23, csütörtök, este 7 óra: Bernád Ilona: Gyermekáldás, életadás, bábaság a magyar néphagyományban

Az előadás arra keresi a választ, hogyan vehetjük segítségül a népi tudást várandósság, vajúdás, szülés, gyermekágy normális és rendellenes eseteiben, anya-, újszülött-, csecsemőgondozás, meddőség terén. Ezért az előadásért, tanulmányért 2003-ban Magyarországon Országos Szülésznői Konferencián különdíjat kapott az előadó.
Bernád Ilona, gyakorló természetgyógyász, bába Erdélyben, a Kis-Küküllő mentén, Makfalván nőtt fel. Néprajzos tanulmányokat folytatott, a Kárpát-medence teljes területén és Moldvában gyűjtött. A magyar népi egészségkultúrával, népi orvoslással, bábasággal, a gyermekáldással, életadással kapcsolatos tudás érdekli. Célja: helyes, természetes, egész embert gyógyító eljárásainkat visszavezetni a mindennapokba.