A SHOSHIN SZÍNHÁZI EGYESÜLET felhívása - Antigoné a kolostorban

A SHOSHIN SZÍNHÁZI EGYESÜLET felhívása – Antigoné a kolostorban

A Shoshin Színházi Egyesület a BBTE Színház és Televízió Karának Magyar Színházi Intézetével közösen rendkívüli workshopot szervez színészek, rendezők, színis diákok, valamint az előadóművészeti folyamatok iránt aktívan érdeklődők számára.

A május 22-25. között zajló workshopot Raul Iaiza (Regula contra Regulam Teatro) argentin-olasz rendező vezeti, helyszíne a kolozsvári ferences kolostor volt refektóriuma.(Victor Deleu utca 2. szám)
A műhelymunka két részre tagolódik:

Training: Fizikai gyakorlatok és Plasztikai gyakorlatok (a Teatr Laboratorium modellje alapján), színészi akrobatika, ritmikus test, vokális technikák (légzés, hangképzés, rezonátorok), éneklés (monodikus és többszólamú éneklés, keironómia, hang-mozgás-tér viszonyok)
Kreatív munka: improvizáció és térhasználat, kompozíciós gyakorlatok, színészi dramaturgia, kreatív ösvények, montázs-technikák.

A training és kreatív munka közötti szakadék áthidalására szolgáló téma Szophoklész: Antigoné című drámája. A workshop zárómozzanataként, május 25-én este, egy szűk, szakmai meghívottakból álló közönség előtti nyilvános demonstrációra kerül sor. Szintén a workshop részeként, május 23-án este Raul Iaiza bemutatja a Fugue on Training című work demonstration-t a résztvevők számára, valamint alkalom adódik megtekinteni a Regula contra Regulam Teatro készülő előadásának nyílt próbáját is.

A kreatív munka számára a résztvevőknek szükségük lesz arra, hogy: ismerjék a darabot, tanuljanak meg belőle egy szabadon választott szövegrészt (bármelyik szereplő, de nem kevesebb, mint 12 sor – egy kisebb monológ), hozzanak egy elegáns ruhát (cipővel együtt), valamint bármilyen hangszert, amennyiben játszani tudnak rajta. A training alatt szükség lesz váltóruhára, többrendbeli pólóra és röplabda stílusú térdvédőkre. A műhely minden nap 9 és 13, valamint 15-19 óra között lesz tartva, egy ebédszünettel. A workshop munkanyelve angol, de szükség szerint magyarra és románra is lehet fordítani. A monológot mindenkinek az anyanyelvén kell megtanulnia.

A workshopra a részvételi díj 50 euró (40 euró diákoknak), jelentkezési határidő: május 15, a visszaigazolás legkésőbb május 17-ig történik meg. Amennyiben részt venne, kérjük ezt jelentkezzen Simon Csabának a shoshin.mail@gmail.com címen. A résztvevők listáját Raul Iaiza állítja össze, a szervezőkkel konzultálva. A helyek száma korlátozott. Bővebb információt a shoshin.mail@gmail.com címen, illetve a 0749991979 telefonszámon igényelhetnek. Partner: Spielhozni Egyesület.

Raul Iaiza színházi rendező, tanár, klasszikus zenész. A milánói Regula contra Regulam Teatro vezetője (regulacontraregulam.eu), a wrocławi Grotowski Intézet Pedagógiai Programjának egyik mestere, aktív munkatársa az Odin Teatret több előadásának. Képzését többek között Eugenio Barbatól, Torgeir Wethaltól és Mario Barzaghitól kapta.