A Puck Bábszínház színpadán a Meseszőnyeg című előadás

A Puck Bábszínház színpadán a Meseszőnyeg című előadás

December 10-én, szombaton 11 órától a Puck Bábszínház színpadán a Meseszőnyeg című előadás lesz látható. Az október 5-én bemutatott produkció Móra Ferenc négy meséjét dolgozza fel, az előadás a három éven felüli gyermekeknek ajánlott.

„A Meseszőnyeg című előadásunk kiindulópontjául a kisgyermek <<öröm-játéka>>  szolgált. A színészekkel úgy próbáljuk Móra Ferenc négy meséjét előadni, mint ahogyan azt egy családban játszanák el közösen a szülők  három-négy éves gyermekeikkel. A bábuk törékenysége, finom kimunkáltsága, a játszó tér közvetlensége, a játék visszafogottsága, a ritmusváltások, a szerepek mögüli kitekintések, a mondanivalóra való reflektálások mind részei ennek a különleges színházi együttlétnek.” − vallja az előadás rendezője, Varga Ibolya. „Nevezhetjük baba-színháznak”, fojtatja,  „pöttöm-színháznak vagy aprók színházának, lényege az otthonosság  és a szeretet-együttlét. A bábuk karnyújtásnyira kelnek  életre a gyerekektől, a zene játék közben születik meg, a tér nem sötétül el, a színészek közvetlenül szólnak a jelenlévő gyerekekhez, de a játszó-tér és a nézőtér között mégis ott húzódik egy jól meghatározott, láthatatlan választóvonal,  mely elválasztja, szemtől szembe helyezi a játszót a nézővel.”

A játék kötött dramaturgiája, a színpadi szövegek letisztultsága, a költői nyelv és a tárgyak stilizáltsága is jelzi a kisgyermeknek, hogy ez más mint az a játszóház, amihez szokott és amennyiben a játék leköti figyelmét, magától értetődően elfogadja (talán először életében) az alapvető színpadi konvenciót: miszerint  ő most itt nézőként van jelen, még akkor is ha a színészek néha bevonják vagy beavatják a játékba.

Az előadás négy mesét sző egybe, mondhatnánk „meseszőnyegbe”, négy kedves családi történetet, amelynek szereplőit a gyerekek könnyen felismerhetik. A történetek egy mágikus világba vezetnek ahová a szülők és a gyermekek „apa meséinek” köszönhetően  bármikor átjárhatnak, ahol a szellő és a rózsák emberi hangon szólalnak meg, ahol Szélpostás levelet hoz Télapótól és a pillangók királya csodálatos módon meggyógyítja Pannikát.

Bemutató időpontja: 2016 október 5.

Helyszín: Puck Bábszínház

Alsó korhatár: 3 év

Az előadás időtartama: 50 perc

 

 

Móra Ferenc meséit dramatizálta és az előadást rendezte: Varga Ibolya
Zeneszerző: Venczel Péter
Díszlet-, jelmez -, bábtervező és grafikus: Fekete Anetta
Zenész és kellékes: Tóthpál Tamás

 

Szereposztás: Patka Ildikó, Pünkösti Laura, György László, Kötő Áron

 

 

 

Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Egy jegy ára 10 lej, és az előadás előtt a helyszínen kaphatóak.