A POSZT versenyprogramjában az ALKÉSZTISZ

A POSZT versenyprogramjában az ALKÉSZTISZ

A Tompa Miklós Társulat ALKÉSZTISZ című kistermi előadása, melynek szövegét Euripidész drámája nyomán Székely Csaba írta, beválogatást nyert a magyarországi színházi szakma legrangosabb seregszemléjére, a Pécsi Országos Színházi Találkozóra (POSZT).

A POSZT 2014. évi válogatói, Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész és Sándor L. István színházi kritikus, az Ellenfény című tánc- és színházművészeti folyóirat főszerkesztője a megtekintett előadások közül tizenhármat válogattak be a  versenyprogramba, köztük a Sorin Militaru által rendezett előadást, mely két alkalommal (június 5-én és 6-án) is látható lesz Pécsett a Kamaraszínházban.

Császár Angela művésznő a következő sorokkal ajánlotta az előadást a fesztivál programjába: <Alkésztisz, a szerető feleség feláldozza magát, hogy férjét megmentse a haláltól. Bámulatosan nemes tett. De vajon Admétosz, az önző, gyáva férj méltó-e az áldozatra? Tragédia ez? Igen. „A darab egy olyan világ tragédiája, amely elvesztette hőseit, és amelyben már csak emberek élnek” – mondja a rendező. Székely Csaba remek átiratának előadásában egy nagyszerű társulatot ismerünk meg.>

Az előadás szereplői: Tompa Klára (Alkésztisz), Bányai Kelemen Barna (Admétosz), Sebestyén Aba (Thanatosz), Bokor Barna (Héraklész), Szélyes Ferenc (Pherész), Lőrincz Ágnes (Klümené), Korpos András (Lakáj), László Csaba (Koriphaiosz), Benő Kinga (Cseléd), Galló Ernő (Thanatosz szolgája), Vajda Andrea és Horváth Kriszta (Alkésztisz és Admétosz lánya), Nagy László és Szabó János Szilárd (Alkésztisz és Admétosz fia). Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Cristian Marin, zeneszerzője Vlaicu Golcea, koreográfusa Monica Moldovan. Rendező: Sorin Militaru.

Az előadás Marosvásárhelyen június 2-án, hétfőn 19.30-tól a Kisteremben szerepel a Tompa Miklós Társulat műsorán.