A nyugati világ bajnoka a Szigligeti Színházban

A nyugati világ bajnoka a Szigligeti Színházban

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata John Millington Synge A nyugati világ bajnoka című műve alapján készült előadással vendégszerepel a Szigligeti Színházban február második felében. Az előadás-sorozatra a két színház közötti előadáscsere keretében kerül sor a bérletrendszer részeként.

Az előadások időpontjai:

február 16., vasárnap 19 óra; Halasi Gyula-bérlet

február 23., vasárnap 17 óra; Bessenyei György-bérlet

február 26., szerda 19 óra; Partium-bérlet

A darabot Benedek Zsolt, az előadás dramaturgja fordította újra és írta át, kifejezetten a produkció igényeihez igazítva. Az átirat egyszerre törekszik a sajátosan zamatos ír nyelvhasználat magyar nyelvre való átültetésére, ugyanakkor arra is, hogy felmutassa azt az érdekes párhuzamot, amely egy ír kisfalu és kortárs erdélyi valóságunk között fennáll, a rendező, Balogh Attila pedig úgy gondolta újra Synge darabját, hogy általa rólunk, korunkról és elfeledett, kiútkereső kisközösségeinkről is beszélni tudjon.

A nagy korok és a dicső tettek ideje lejárt, a hősök végleg elhagyták a világot. Legalábbis Pegeen Mike, az írországi falucska, Mayo egyetlen valamirevaló fiatal menyecskéje meg van győződve erről. S lássuk be, a falu valóban nem bővelkedik dicső hősökben, szegény Pegeen méltán elégedetlenkedik. Ha szétnézünk, csak jó kedélyű, ám mindig részeg falusiakat, puhány elsőáldozó-növendékeket, könnyűvérű lánykákat találunk. És nincs senki, aki fel tudna mutatni valami igazán nagyszerűt, sehol egy lélek, akit feltétel nélkül csodálni lehetne.

Márpedig minden közösségnek szüksége van legalább egy példaképre, hogy legyen valaki, aki méltó arra, hogy nagyszerű sorsát hősköltemények örökítsék meg, tetteiről legendákat meséljen az utókor. És hát vétett bármit is e kicsiny falucska, hogy nekik nem jutott senki? Egy bajnok azért nekik is járna, nemde? Ha nem is épp annyira ékes nyelvű, mint Väinämöinen, ha nem is olyan erős, mint Toldi, ha nem is ölt sárkányt, mint Szent György, de valamit azért fel kéne mutatnia! Bármit, mindegy mit, valamit, ami más, ami nem köznapi, valami olyat, amit senki nem merne… Például megölhetné az apját. Bátor tett, ki tagadná, sőt mitológiai erejű: Oidipusz is megölte apját. Van még példa arra, hogy egy hős „karrierje” ilyen sötét, ámde szükséges cselekedettel vegye kezdetét. De elég lesz a Mayoba érkező Christy Mahonnak ennyit tennie, hogy a falu ünnepelje, hogy nevét dalaikban megörökítsék? Elég nagyszerű tett ez ahhoz, hogy kikiáltsák a nyugati világ bajnokának?

Jegyeket a színház pénztárában lehet váltani az előadásokra keddtől péntekig 11-17 óra között, illetve egy órával az előadások előtt. Online jegyvásárlásra a www.biletmaster.ro oldalon van lehetőség.