A NAGYVÁRAD TÁNCEGYÜTTES KÉT ELŐADÁSA A TEMESVÁRI SZÍNPADON

A NAGYVÁRAD TÁNCEGYÜTTES KÉT ELŐADÁSA A TEMESVÁRI SZÍNPADON

A temesvári Guzsalyas Néptánccsoport fennállásának 15. évfordulójának alkalmából november 29. és 30-án  táncháztalálkozót szervez, melynek meghívott vendége a Nagyvárad Táncegyüttes. A táncháztalálkozó keretén belül november 30-án a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház az együttes két előadásának ad otthont.

Tamási Áron novellája alapján készült, délelőtt 11 órától kezdődő Bambuc Ördög című táncos mesejáték udvarhelyszéki-, sóvidéki –, valamint a dél-afrikai (gum boots) táncos és énekes hagyományokból építkezik.

Bambuc Ördög

Ha otthon rendetlen vagyok, mert nem érdekel, mit mondanak anyuék, de ha körülöttem mindenki rendetlen, és egyetlen kiutam az, ha én rendes vagyok, akár király is lehetek a rendetlenek között… – Dimény Levente, koreográfus.

A Fekete Sáfrán (r.: Dimény Levente, László Csaba), melyet 19 órától tekinthetnek meg az érdeklődők Tamási Áron azonos című írása alapján született felnőttmese. Az előadás főhőse a sántamalomi fiatal cigány legény, Fekete Sáfrán, aki egy szép nap elhatározta, hogy ideje megházasodni.

Történet arról, hogy az ember életének fontos pillanataiban választások elé kerül, s a döntések lehetnek jók vagy rosszak. Ha nem jó a döntés, az ezzel járó próbatételeket ki kell állni, a sorssal szembe kell nézni, és az igazságnak győznie kell. Másrészről pedig, nem kell erőltetni azt, amihez nincs meg a kölcsönös akarat. – áll a Nagyvárad Táncegyüttes ismertetőjében.

Az előadásokra jegyek a Színház jegypénztárában válthatóak.

Fekete Sáfrán