A mozgásszínháztól a klasszikusokig – gazdag színházi élményt nyújtott a 9. IFESZT

A mozgásszínháztól a klasszikusokig – gazdag színházi élményt nyújtott a 9. IFESZT

Az ország kisebbségi társulatainak találkozóhelyévé vált kilenc napig a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, amely október 13. és 21. között első alkalommal adott otthont az Interetnikai Színházi Fesztiválnak, a 9. IFESZT-nek. A vándorfesztivál udvarhelyi rendezvényén a mozgásszínházi előadástól a klasszikus Shakespeare-darabig, a monodrámától a kocsmaszínházi előadásig igencsak széles skálát felölelő produkciókat láthatott a közönség mind műfaji, mind tematikai szempontból. A 9. IFESZT-en – amelyet az előző évekhez hasonlóan a bukaresti Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatott – tíz meghívott társulat vett részt összesen tizenkét vendégelőadással.

A fesztiválon tartottuk a Tomcsa Sándor Színház második bemutatóját a 2018/2019-es évadban: igazi családi programnak bizonyult A fűszerbanya átka című meseelőadás október 14-ei premierje, amelyen a szerző, Galambos Attila is részt vett. Az udvarhelyi társulat részéről ezenkívül a Magyar mátrix és a Migránsoook, avagy túlsúlyban a bárkánk című előadás szerepelt a programban.

A stúdióelőadásokat telt ház előtt játszották a meghívott társulatok. Különösen nagy érdeklődés övezte a sepsiszentgyörgyi M Studio Lift – boys will be boys (r. Fehér Ferenc) című mozgásszínházi darabját, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Mártírok (r. Keresztes Attila) című előadását, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által előadott Hedda Gablert (r. Keresztes Attila) és a Karamazovokat (r. Albu István), a Kézdivásárhelyi Városi Színház Művészetét (r. Barabás Árpád), valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata által bemutatott Lavinát (r. Kedves Emőke). A Figura Stúdió Színház Drognapló (r. Faragó Zénó) című monodrámája a függőséggel kapcsolatos kíméletlen őszinteségével, a Csíki Játékszín A párnaember (r. Csiki Zsolt) című pszichothrillere pedig brutalitásával szögezte a székhez a nézőket.

A 9. Interetnikai Színházi Fesztiválon további négy nagyszínpadi produkció mutatkozott be: a fesztivált a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Chioggiai csetepaté (r. Sardar Tagirovksy) című, ízig-vérig olasz előadása nyitotta meg, kedden a bukaresti Állami Zsidó Színház kortárs amerikai drámáját, Kenneth Lonergan Lobby Hero (r. Radu Iacoban) című előadását láthatták a nézők. Az IFESZT utolsó két napja az igazi klasszikusok jegyében telt, ugyanis szombaton és vasárnap is egy-egy Shakespeare-darabot tekintett meg a közönség. Szombaton a Tévedések vígjátékát (r. Bocsárdi László) adta elő a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, vasárnap pedig a nagyszínpadon a nagyváradi Szigligeti Színház mutatta be a Szentivánéji álmot (r. Tarnóczi Jakab). A nézők az előadások utáni közönségtalálkozókon tudhattak meg többet az adott produkcióról az alkotóktól, szereplőktől.

Zakariás Zalán, a Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője úgy fogalmazott: szervezőként nagy örömmel tölti el, hogy mind az alkotók, mind a nézők telt házas előadásokon gazdagodhattak a rengeteg új színházi élménnyel. A művészeti vezető úgy vélte: az előadások után szervezett közönségtalálkozók is elérték céljukat, hiszen ezek révén a nézőknek oldott hangulatban nyílt lehetőségük betekintést nyerni a színházi háttér folyamatokba.

A 9. IFESZT ugyanakkor olyan szempontból is sikeresnek bizonyult, hogy a legkisebbektől a fiatal színház kedvelőkön keresztül az idősebb generációig mindenkit meg tudott szólítani a gazdag és változatos felhozatalnak köszönhetően, és ugyanúgy lehetőséget adott az önfeledt nevetésre és kikapcsolódásra, mint a borzongásra.