A Mártírok a Figura műsorán

A Mártírok a Figura műsorán

A Figuránál június 8-án, péntek este 7 órától az idei évadban utolsó alkalommal látható Marius von Mayenburg Mártírok című drámája. A gyergyószentmiklósi színház legújabb előadásának rendezője Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője.

Mayenburg drámája olyan kérdéseket fogalmaz meg, amelyekre választ találni nem egyszerű, nem kényelmes és nem is jóleső.

Mi történik, ha a Szentírás olyan közegbe kerül, amely pont azért nem tud mit kezdeni vele, mert elszakadt ettől a kultúrától? Megfoganhat erős és igaz hit ilyen helyzetben? Vagy csak a két szemlélet ellentétéből fakadó feszültség marad, melyet felülírnak azok az aktuális szabályok, melyek kizárják a több ezer éves narratíva ellenérveit?

Benjamin azt hiszi, hogy az általa gyakorolt vallásosság az egyetlen helyes módja a létezésnek és az önreflexiónak, de nincs tudatában annak, hogy rosszul értelmezi a Szentírást.
Az éppen kamaszodó fiú hirtelen kialakult hitét a környezete képtelen megérteni, talán nem is akarja. Hiába gátolják, Benjamin a fegyelmi eljárások hatására sem akar megváltozni. Így jut el a történet egy olyan visszafordíthatatlan helyzetig, amelyben már az is tragédia, hogy bűnösök helyett csak megoldatlan problémákat (meglehet, mártírokat) találunk.

Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej. Jegyek válthatók munkanapokon 15.00 és 19.00 óra között a Figura Stúdió Színház előcsarnokában található jegypénztárban.Helyfoglalás és információk a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen. Online jegyvásárlási lehetőség a www.biletmaster.ro oldalon.
Az előadást 18 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

Marius von Mayenburg:
MÁRTÍROK
fordította: Perczel Enikő

RENDEZŐ: KERESZTES ATTILA

Szereposztás:
WILLY BATZLER (igazgató): FARAGÓ ZÉNÓ
ERIKA ROTH (biológia, kémia, földrajz): MÁTHÉ ANNAMÁRIA
MARKUS DÖRFLINGER (testnevelés): MOȘU NORBERT-LÁSZLÓ
DIETER MENRATH tiszteletes (hittan): KOLOZSI BORSOS GÁBOR
BENJAMIN SÜDEL (tanuló): PIGNITZKY GELLÉRT
INGE SÜDEL (BENJAMIN anyja): BARTHA BORÓKA
GEORG HANSEN (tanuló): FODOR ALAIN LEONARD
LYDIA WEBER (tanuló): VAJDA GYÖNGYVÉR

Zeneszerző: BOROS CSABA
Díszlet- és jelmeztervező: SZŐKE ZSUZSI