A marosvásárhelyi színház három előadása Kisinyovban

A marosvásárhelyi színház három előadása Kisinyovban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2018. szeptember 19. és 30. között három előadással vendégszerepel a IV. Kisinyovi Nemzeti Színházak Találkozóján.

A Liviu Rebreanu Társulat két előadással: Gabriel Sandu: Apám, a pap/Tatăl meu, preotul (rendező: Leta Popescu) és Mihail Sebastian: A névtelen csillag/Steaua fără nume (rendező: Erwin Șimșensohn), a Tompa Miklós Társulat pedig egy előadással, a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan (rendező: Radu Afrim) lesz jelen a találkozón.

2018. szeptember 24-én, hétfőn 17.00 órától Gabriel Sandu: APÁM, A PAP című előadása tekinthető meg.

A darab rendezője Leta Popescu, díszlettervező és video design Tiberiu Toitan, sound design Bocsárdi Magor, jelmeztervező asszisztens Iorga Evelyn.

Szereposztás: Vlad Bîrzanu, Dan Rădulescu, Monica Ristea, Alexandru-Andrei Chiran, Cristian Iorga.

Egy átlagos család – anya, apa, és 25 éves fiuk – egy, az életüket meghatározó változáson megy keresztül. A pap apa és a papné édesanya az Alkotmány módosítása érdekében gyűjt aláírásokat azért, hogy megtiltsák az azonos neműek házasságát. Szerintük az átlagos családot a hagyományos család jelenti, amelynek megőrzése a jelen nagy küzdelme. Beillenek-e ők még a hagyományos családmodellbe, ha keresztény-ortodox fiuk bevallja homoszexualitását? Az Apám, a pap című előadás egy átlagos család életében felmerülő, hitről, dogmákról, valós érzelmekről, drámai konfliktusokról szóló kérdéseket feszeget.

2018. szeptember 24-én, hétfőn 19.00 órától Radu Afrim rendezésében a RETROMADÁR A BLOKKNAK CSAPÓDIK ÉS FORRÓ ASZFALTRA ZUHAN, a Tompa Miklós Társulat előadása tekinthető meg.

A produkció a ’70-es, ’80-as évekbe – a „virágzó szocializmus” időszakába – kalauzol vissza, amikor a tömbházlakások lakói sajátságos életvitelt tudhattak magukénak.

Radu Afrim rendező a http://miscareaderezistenta.ro olalon megjelent interjúban a következőt nyilatkozta: „… Ne felejtsük el, hogy a történet a gyermek szemszögéből jelenítődik meg. És a gyermek boldogságra van hivatva. A történelmi körülményektől függetlenül a gyermekkor minden ember életében boldog korszak. De az előadásban kemény adag szomorúság és melankólia is van, különösen akkor, ha a történetet az érett ember folytatja, a felnővő gyermek, vagy a felnőttek a blokkban. Nem a kommunizmust pereltem ezzel az előadással, hanem a gyermekkoromról meséltem. És idővel a rossz emlékek elhalványulnak.”

Szereplők: László Csaba, Takács Örs mv., B. Fülöp Erzsébet, Lőrincz Ágnes, Simon Boglárka-Katalin, Kádár Noémi, Gecse Ramóna, Csíki Szabolcs, Varga Balázs, Bokor Barna, Berekméri Katalin, Fülöp Bea, Kiss Bora, Varga Andrea, Ördög Miklós Levente, Tollas Gábor, P.Béres Ildikó, Biluska Annamária, Nagy Dorottya, Moldován Orsolya, Bartha László-Zsolt, Huszár Gábor mv., Ruszuly Ervin, Kiss Péter mv., Kiss Anna mv., Sebesi Borbála mv., Pál Mátyás Áron mv., Sebesi Sarolt mv., Hunyadi Virág mv., Szakács László mv.

Rendező: Radu Afrim; Díszlet- és jelmeztervező: Irina Moscu, rendezőasszisztens: Fülöp Bea, a tervező asszisztense: Andreea Tecla, videomapping: Andrei Cozlac, videomapping asszisztens: Marian-Mina Mihai, hangzásvilág: Radu Afrim, Gáspár Álmos, Pál Petra Noémi, koreográfus: Ruszuly Ervin.

2018. szeptember 25-én, hétfőn 19.00 órától Mihail Sebastian: A NÉVTELEN CSILLAG  című előadása tekinthető meg.

Mihail Sebastian romantikus vígjátéka tulajdonképpen egy szerelmi történet Mona, a nagyvilági hölgy és Miroiu, a kisvárosi tanár között, akik véletlenül találkoznak egy vidéki vasútállomáson.

„Mihail Sebastian emberekről beszél, nem történésekről. Jellemeket alkot, viszonyokat bontakoztat ki, érzékeny pontokat érint, olyan költői nyelven szól az életről, amely feltárja az emberi lélek legrejtettebb zugait.” – állítja Erwin Şimşensohn rendező.

Az előadás szereposztása a következő:

Mona, az Ismeretlen – Raluca Aprodu; Tanár – Mihai Crăciun; Udrea – Luchian Pantea; Cucu kisasszony – Roxana Marian; Állomásfőnök – Costin Gavază; Grig – Dan Rădulescu; Iskoláslány – Laura Mihalache; Egy paraszt/Pascu – Alexandru Pavel; Ichim – Cristian Iorga; Kalauz – Claudiu Banciu; Diákok – Larisa Dobrin, Carmen Ghiurco, Dorothea Moldovan, Alexandra Rus, Tudor Popa.

Az alkotócsapat tagjai: Erwin Şimşensohn – rendező; Alina Herescu – díszlettervező;  Vlaicu Golcea – zene; Andreea Radu – zeneszöveg; Cristina Iuşan – koreográfia; Daniel Klinger – light design.