A Mandragóra Kézdivásárhelyen

A Mandragóra Kézdivásárhelyen

Komédiával vendégszerepel a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház kézdivásárhelyi Városi Színház 2013 –as őszi / téli évadjának repertoárjában

November 23 – 25. között a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Háy János: Mandragóra című komédiáját játssza a kézdivásárhelyi Városi Színház 2013-as őszi / téli évad bérletrendszerében. November 23-án, szombaton 19 órától a Gábor Áron bérletesek, november 24-én, vasárnap 19 órától a Toldi bérletesek és november 25-én, hétfőn 18 órától a Boér Géza ifjúsági és nyugdíjas bérletesek tekinthetik meg az előadást. A bérletes előadásokra jegyet is lehet váltani. Helyfoglalás: 0267 – 360 179 / 0729 – 058 197.

Machiavelli Mandragóra című komédiája öt évszázaddal ezelőtt íródott. A darab akkor elképesztő merészségnek bizonyult társadalom-, erkölcs- és jellembíráló üzenetével. Nem véletlen, hogy Háy János épp ezt a komédiát írta újra és tovább: botrányos volta, ideális szerelem és intrika különös keveréke által Machiavelli vígjátéka a mai kor számára is érvényes kérdéseket vet fel. Háy és Machiavelli története majdnem ugyanaz, mindkettő a klasszikus komédia stílusából építkezik, használja annak bevált módszereit, szereplőit, fordulatait. A két mű közötti fő különbség a nyelvezet. Háy pikáns, kortárs beszédstílussal és kiszólásokkal teszi még aktuálisabbá Machiavelli darabját.

Izgalmas kísérlet a helyszínváltás is: Firenzéből a Vadnyugatra kerül a történet. Egy Istentől (és minden életrevaló szülöttétől is) elhagyott kisváros a helyszín, ahol a megszokott reggeli (déli, délutáni és esti) pisztolydurrogástól, néhány alkalmi lincseléstől eltekintve alig történik valami érdemleges. Ebbe a porfészekbe – melyet a sors kiszámíthatatlan kegyelme szülővárosául rendelt – tér vissza Callimaco, aki bohó ifjúévei során egy élettől pezsgő, távoli nagyvilág mondén fővárosaiban, szépasszonyok szoknyái közt kereste az egyetlen, makulátlan és igaz Szerelmet. Vonzalmának tárgya ezúttal Lukrécia, a Vadnyugat talán egyetlen ártatlan és tiszta asszonya.

Callimaco vágyakozásából, az elérhetetlen utáni sóvárgásából bontakozik ki a cselvígjáték története s halad szövevényes intrikák, megvesztegetések, hazugságok, átverések során át a kétes értékű végkifejletig, hogy végül egy csipetnyi mandragóra főzet tegyen pontot e furcsa komédia végére.

SZEREPLŐK:

CALLIMACO: Moşu Norbert-László

LIGURIO: Kolozsi Borsos Gábor

SIRO: Mihály Alpár Szilárd

NICIA: Henn János m. v.

JUAN: Köllő Nándor

SOSTRATA: Bartha Boróka

LUKRÉCIA: Máthé Annamária / Vajda Gyöngyvér

PAP: Kovács Károly e. h.

ASSZONY: Tamás Boglár / Boros Mária

COWBOYOK:

Molnár Cs. Antal, Angi Károly, Blénesi Zoltán,

Máthé Annamária / Vajda Gyöngyvér

ZENESZERZŐ: Apostolache Kiss Zénó

DÍSZLET- ÉS JELMEZTERVEZŐ: Damokos Csaba

RENDEZŐ: KÖVESDY ISTVÁN