A magyar kultúra emléknapja a Szigligeti Színházban

A magyar kultúra emléknapja a Szigligeti Színházban

A Szigligeti Színház nagyszabású ünnepségsorozattal készül a magyar kultúra emléknapja kapcsán. Az események között könyvbemutatót, a Magyar Színházi Szövetség seregszemléjének második kiadását, az Ady-centenárium kapcsán szervezendő tevékenységeket, opera- és folklórelőadást találunk.

Könyvbemutató a páholyelőcsarnokban

Január 15-én, 17 órától Nagy Béla színháztörténész, publicista, a Szigligeti Színház Életműdíjas irodalmi titkára új kötetének bemutatóját tartja a Szigligeti Színház. A Harminchárom levél egy megtépázott babérkoszorúból közismert, de kevésbé kutatott színháztörténeti pillanatok kommentárjait, elemzéseit egyaránt tartalmazza. A kötet különlegessége, hogy a szerző több, forrásértékű dokumentumot tesz közzé munkájában, fontos adalékokat szolgáltatva a nagyváradi magyar színjátszás 220 éves történetének kutatásához. Az eseményt követően a nagyváradi születésű Hubay Miklós musicaljét, az Egy szerelem három éjszakáját tűzi műsorára a Szigligeti Színház, 19 órától.

Rigoletto – a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátéka

Január 20-án, 19 órától a Szigligeti Színház nagyszínpadán vendégszerepel a Kolozsvári Magyar Opera társulata. Erdély egyetlen zenés színháza ezúttal Giuseppe Verdi Rigoletto című háromfelvonásos operájával érkezik Nagyváradra. Az előadás női főszerepét a világhírű koloratúrszoprán-énekesnő, a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas Miklósa Erika játssza, Rigoletto szerepében Balla Sándor, a mantovai herceg szerepében pedig Horváth István láthatók. Az előadást Horváth József vezényli.

A mantovai udvar nőket habzsoló férfitársadalmában a nemeseket szórakoztató torz bohóc senkit nem kímél vicceivel. Mégis azt reméli, hogy a maró gúny, amivel mások fájdalmát fogadja, nem üt majd vissza rá. Csak jól el kell választani a munkát és boldog magánéletét. De amikor lánya saját vágyait követve kilép a biztonságot adó zárt falak közül, épp Rigoletto titokzatos kettős élete okozza vesztét.

Verdi műve nem véletlenül népszerű: az elfogadás és káröröm, a szerelem és önfeláldozás tragédiáját shakespeare-i mélységgel és magával ragadó zeneiséggel mutatja fel.

A Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékára jegyek a színház jegypénztárában kaphatók.

ADY 100

Ady Endre halálának százéves évfordulója alkalmából többállomásos ünnepségsorozatot szervez a Szigligeti Színház, amelynek kapcsán január 19-én, 19 órától mutatják be a Ki látta Adyt? című előadást, Harsányi-Sulyom László rendezésében. Ezt követően, január 27-én, 16 órától a Ki látta Adyt?, 19 órától pedig a szeptemberben színre vitt Az eltévedt lovas című emlékelőadást tűzi műsorára a Szigligeti Társulat.

Népek tengere

Január 29-én második alkalommal tűzi műsorára a Nagyvárad Táncegyüttes a Fölszállott a páva tehetségeivel közösen színre vitt Népek tengere című folklórelőadást. A Népek tengere című folkórelőadás létrehozásában olyan elismert alkotókkal dolgoztak együtt a nagyváradi művészek, mint Árendás Péter népzenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Appelshoffer János, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem művésztanára, Rémi Tünde Harangozó Gyula-díjas szólótáncos, Sánta-Biró Anna, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckari tagja, illetve Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili táncművész-koreográfusok, a Fölszállott a Páva című tehetségkutató nyertes előadói.

Az előadásról Sánta Gergő koreográfus-rendező így nyilatkozik: „Dallamok, melyek összekötik a népek tengerét, megegyeznek, és mégis különböznek egymástól. Népcsoportok táncai és stílusai, melyek áramlatként meghatározzák a tenger mozgását. Ha a mélybe tekintünk, meglátjuk a cseppeket, felismerjük a kimagasló individuumok táncait, mozdulatait. Ezekből a reánk hagyott cseppekből áll össze a népek tengere”.

Változik a jegypénztár nyitvatartása

Február 1-étől kezdődően változik a Szigligeti Színház jegypénztárának nyitvatartása.

Hétfő, csütörtök: 10-15

Kedd, szerda, péntek: 14-19

Hétvégén és hétköznapokon előadások előtt egy órával