A magyar költészet napjának rendezvényei a Csíki Játékszínben

A magyar költészet napjának rendezvényei a Csíki Játékszínben

A Csíki Játékszín április 11-én, szombaton két eseménnyel ünnepli a magyar költészet napját.

11 órakor Tizenegy címmel versnapi városköszöntő hangzik el a Csíki Játékszín lépcsőin. Az idei versösszeállításban magyar költők ars poeticái hangzanak el. Szabó Enikő, színművész tizenegy költő művét válogatta erre az alkalomra, amit a társulat tolmácsolásában hallgathatnak meg a csíkszeredaiak. József Attila, Ady Endre, Babits Mihály, Dsida Jenő, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Nagy László, Orbán János Dénes, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós és Weöres Sándor művei kerültek be az idei összeállításba. Szabó Enikő Budapesten lép fel a költészet napján,  a tízedik Versünnep Fesztivál döntőjébe általa megzenésített versekkel jutott tovább.  A döntő a Nemzeti Színházban kerül megrendezésre.

19 órakor a Csíki Moziban Bogdán Zsolt Ady-estjét látja vendégül a Csíki Játékszín. A „… függök ezen a zord élet-párkányon…” című pódiumműsor a Harag György Társulat és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójában tekinthető meg. Az előadás fellépője Bogdán Zsolt, Jászai- és kétszeres UNITER-díjas, érdemes művész, szerkesztő-rendezője pedig Szugyiczky István, a szatmári társulat örökös tagja.

Az előadásra 15 lejes áron válthatók belépők a Csíki Játékszín jegypénztárában, hétköznap 10 és 13 óra valamint 17-19 óra között, vagy előadások előtt egy órával. Helyfoglalás a 0266 – 314472-es vagy a 0751 – 039026-os telefonszámokon lehetséges.


„A mindiggyermek Ady Endre, a koravén Ady Endre, a szerelmes Ady Endre, a mámoros Ady Endre, a szenvedélyes Ady Endre, a művelt Ady Endre, a romantikus Ady Endre, a szabadgondolkodó Ady Endre, a hitetlenül hívő Ady Endre, a nyughatatlan Ady Endre, a nihilista Ady Endre, a felelősgondolkodó Ady Endre, a közszereplő Ady Endre, a szerencsétlenszerencsejátékos Ady Endre, a pozőr Ady Endre, a nyughatatlan Ady Endre, a pengeéles Ady Endre, a gyöngéd Ady Endre, a nőgyűlölő Ady Endre, a nőkbálványa Ady Endre, a médiasztár Ady Endre, a magányos Ady Endre, a neuraszténiás Ady Endre, a próféta Ady Endre, az alvászavaros Ady Endre, a dölyfös Ady Endre, a macsó Ady Endre, az üreszsebű Ady Endre, a tesztoszteron-Ady Endre, a gyöngéd Ady Endre, a dacos Ady Endre, a paranoiás Ady Endre, a nagymagyar Ady Endre, a nemelégmagyar Ady Endre, a lobbanékony Ady Endre, a kozmopolita Ady Endre, az elvágyódó Ady Endre, a visszavágyódó Ady Endre, a vérbajos Ady Endre, a gyűlölveszerető Ady Endre, a szeretvegyűlölő Ady Endre, a gyűlölveszeretett Ady Endre, a szeretvegyűlölt Ady Endre, a sértődékeny Ady Endre, a mindigbotrányos Ady Endre, a patrióta Ady Endre, a zsidóbérenc Ady Endre, a debattőr Ady Endre, a zászlóratűzütt Ady Endre, a szeretetreéhes Ady Endre, a gáláns Ady Endre, a kirekesztett Ady Endre, a szorongó Ady Endre, a mondén Ady Endre, a züllött Ady Endre, a rémálmoktólgyötört Ady Endre, az otthontalan Ady Endre, a vérbajos Ady Endre, az adyendreségetelutasító Ady Endre, az adyendreséggelazonosuló Ady Endre, a halálkapujábanszűzzésírtszívű Ady Endre, a tékozlófiú Ady Endre, a fekete-fehér Ady Endre, a hiányokhiánya Ady Endre, az adinfinitum Ady Endre. Bogdán Zsolt egyszemélyes színháza a lehető legközelebb hozza hozzánk Ady Endrét, az embert, a legszerethetőbbet és a legelviselhetetlenebbet.” – fogalmazott a produkció kapcsán Visky András író, dramaturg, a kolozsvári színház művészeti vezetője.