A MAGÁNY ANATÓMIÁJA - Egerek és emberek bemutató Temesváron

A MAGÁNY ANATÓMIÁJA – Egerek és emberek bemutató Temesváron

 John Steinbeck világhírű regénye nyomán, Egerek és emberek címmel az évad utolsó bemutatójára vár mindenkit a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház május 21-én.

Az 1930-as évek végén vált ismertté a kaliforniai származású John Steinbeck prózaíró, aki 1937-ben megjelent Egerek és emberek című regényével végérvényesen beírta magát a 20. század irodalomtörténetébe. Alig két évvel később, 1939-ben szövege meghódította a színházi és filmes szakmát is.  Amerikában a könyvet röviddel megjelenése után több nyilvános iskolában és könyvtárban betiltották .

Steinbeck stílusára a nagyfokú realizmus jellemző, melyet a temesvári előadásban László Sándor, rendező, Góli Kornélia, dramaturg és Csík György jelmez-díszlet tervező közös munkája nyomán sikerül bizonyos mértékig feloldani, ezáltal egy másfajta, a realizmuson túlmutató értelmezési lehetőséget hozva létre.

A két főszereplő George és Lennie barátságán túl, az alkotók munkája során az előadás bizonyos értelemben a magány anatómiai rajzává válik. Egy olyan történetté, melyben a társadalmi és egyéni elmagányosodás egy kor szimbólumává válik. A valódi kommunikáció, a magunkról való közlés ellehetetlenedése, a hely és otthon keresés hiábavalósága. Ebben a világban a maga módján mindenki magányos. Ebből a szemszögből vizsgálva mélyebben és tisztábban érthetőek meg azok a karakterek, melyek a temesvári társulat előadásában megszületnek. A beszéd és a cselekvések hiábavalósága, az emberi élet értékének kiüresedése. A társadalmi sztereotípiák és az azok leküzdésére tett hiábavaló kísérletek rajza.

Egy olyan előadást sikerült így létrehoznia a temesvári magyar színház alkotócsapatának, mely a barátság megfoghatatlan és meghatározhatatlan kötelékeit és a magány ezer formáját kutatja.

A bemutatóra május 21-én, este 7 órától kerül sor a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében.