A Liviu Rebreanu Társulata Kisinyovban vendégszerepelt

A Liviu Rebreanu Társulata Kisinyovban vendégszerepelt

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata a Nemzeti Színházak 3. Találkozóján Moldovai Köztársaság fővárosában, Kisinyovban vendégszerepelt Székely Csaba: :P-NÉGY POLITIKAI GYEREKDARAB / :P-PATRU PIESUŢE POLITICE DESPRE DUŞMANI és a Ion Luca Caragiale nyomán készült ELVESZETT LEVÉL. TÚL SOK FECSEGÉS / O SCRISOARE PIERDUTĂ. PREA MULTĂ VORBĂRIE című színművekkel.

A 2017. szeptember 20. – október 1. közötti időszakban lezajlott rendezvénysorozatra  a Moldovai Köztársaság Tanügyi Művelődési és Kutatási Minisztériuma, a romániai Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma és a Román Kulturális Intézet  támogatásával Kisinyovban a Mihai Eminescu Nemzeti Színházban került sor.

A házigazda Kisinyovi Mihai Eminescu Nemzeti Színház mellett a találkozón részt vett a bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház, a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház, a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház, a jászvásári (Iași) Vasile Alecsandri Nemzeti Színház, a kisinyovi „Satiricus – I. L. Caragiale” Nemzeti Színház és Cahul város Bogdan Petriceicu Hașdeu Zenés Drámai Színháza, és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata.

A :P-NÉGY POLITIKAI GYEREKDARAB / :P-PATRU PIESUŢE POLITICE DESPRE DUŞMANI című darabot célzottan a Liviu Rebreanu Társulat számára írta a fiatal magyar szerző. A Sebestyén Aba rendezésében színre vitt darab négy tanmeséből áll, melyek a hatalomról, az együttélésről, a félelemről, az igazságról és a hazugságról szólnak.

A Ion Luca Caragiale nyomán, Alina Nelega színpadi változatában színre vitt AZ ELVESZETT LEVÉL. TÚL SOK FECSEGÉS / O SCRISOARE PIERDUTĂ. PREA MULTĂ VORBĂRIE című produkciót Gavril Cadariu rendezésében mutatta be a Liviu Rebreanu Társulat. Az előadás demisztifikálja a nagy drámaíró személyiségét, a közelünkbe hozza őt. Ez az egyetlen módja annak, hogy élők és hitelesek maradjunk – állítják a művészek.

A találkozó programjában a jeles előadások mellett a színházi jelenséget vizsgáló megbeszélésekre is sor került, amelyeken kritikusok, színészek, újságírók és a színházi egyetemek hallgatói vettek részt.